18.08.2024.

16:51

Foto: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL

Planeta

Oglasio se Netanjahu! "Odlučno stojimo iza svojih zahteva!" Palestinu žestoko isprozivao!

Netanijahu je rekao da je Izrael angažovan u složenim pregovorima za oslobađanje talaca i da ostaje pri svojim zahtevima za koje kaže da su u skladu sa predlogom koji je iznela Bela kuća u maju, preneo je Tajms of Izrael.

"Mi vodimo veoma složene pregovore...dok na drugoj strani stoji ubilačka, nesputana i tvrdoglava teroristička organizacija", naveo je Netanijahu.

On je rekao da je snažan vojni i diplomatski pritisak način da se postigne oslobađanje talaca.

U upozorenju Iranu i libanskoj militantnoj grupi Hezbolah, koji su se obavezali da će odgovoriti na nedavna ubistva lidera Hamasa i Hezbolaha u Teheranu i Bejrutu, Netanijahu je istakao da je Izrael "spreman za svaku pretnju, kako u odbrani tako i u napadu".

Posrednici u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, SAD, Egipat i Katar, izrazili su određeni optimizam nakon još jedne runde razgovora o oslobađanju talaca koja je održana u Dohi u četvrtak i petak.

SAD pokušavaju da pronađu način da se premosti jaz između izraelskih i Hamasovih pozicija u vezi sa Filadelfijskim koridorom, odnosno demilitarizovanom zonom duž obe strane granice između Izraela i Egipta, prelazom Rafa na jugu Pojasa Gaze, brojem talaca i palestinskih zatvorenika koji će biti zamenjeni, kao i raspoređivanjem snaga izraelske vojske, ukoliko dogovor bude postignut.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastaće se sutra u Izraelu sa Netanijahuom sa kojim će razgovarati o oslobađanju talaca.