Autor: Informer.rs

18.08.2024.

19:52

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Britanci šokirali izjavom! Rusi uskoro kreću u ofanzivu! Ukrajini neće biti dobro!

Britanski list Tajms navodi da se zapadni analitičari slažu da Ukrajina "neće želeti" da zadrži sve pozicije koje je osvojila u Rusiji. 

Tajms, govoreći o ciljevima operacije, dovodi u pitanje izjave Kijeva da je proširenje fronta neophodno da bi se ojačala pozicija Ukrajine u predstojećim mirovnim pregovorima sa Moskvom.

"Ukrajinski predsednik je prošle nedelje sugerisao da je invazija imala za cilj da obezbedi da se budući mirovni pregovori mogu voditi pod uslovima Ukrajine. Međutim, niko ne misli da su pregovori mogući pre proleća, a najverovatnije čak i do jeseni 2025. godine", navodi britanski list.

Tajms navodi da su Oružane snage Ukrajine napale Kursku oblast da bi podigle moral u zemlji i ojačale poziciju Zelenskog.

"Demokratski mandat Zelenskog je istekao u maju, a njegova moć sada dolazi samo od vanrednog stanja",  navodi list.

Činjenica da su ukrajinske trupe koristile britanske tenkove "čelindžer" za proboj, potvrđuje da je to bila svesna odluka novog britanskog kabineta, a da je Velika Britanija unapred znala za operaciju i verovatno pomogla u pripremama.

"Prošlonedeljna odluka (britanskog premijera Kira) Starmera i (ministra odbrane Džona) Hilija nije bila promena politike već promena tona kako bi Velika Britanija pokušala da ubedi ključne saveznike da učine što više da pomognu", navodi Tajms.

Velika Britanija, navodi list, pokušava da ubedi saveznike da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa za napad na Rusiju. London konkretno insistira da Nemačka i SAD daju takvu dozvolu paralelno sa Engleskom.