19.08.2024.

08:10

Foto: shutterstock/Twitter video printscreen

Planeta

(VIDEO) Drama u Aziji! Filipinski brod se namerno zakucao u kineski!

Filipini su Kini odgovorili da njihovi potezi da potvrde prava u spornim vodama nisu provokativni.

Kratak snimak incidenta objavljen je na društvenim mrežama kineske obalne straže i pokazuje da se sudar dogodio oko 3:24 sati po lokalnom vremenu u ponedeljak. 

U jednom saopštenju je kineska pomorska služba navela da je isti filipinski brod ušao u vode blizu Drugog Tomasovog plićaka nakon što je sprečen da uđe u vode plićaka Sabina.

Dva broda filipinske obalne straže "ilegalno su upala" u vode u blizini plićaka Sabina u ranim satima, rekao je portparol kineske obalne straže Gan Yuu.

"Filipini su više puta provocirali i izazivali incidente, kršili privremene dogovore između Kine i Filipina", dodao je Gan. 

Kineska obalna straža saopštila je da je poduzela mere protiv filipinskih brodova u skladu sa zakonom zbog incidenta u ponedeljak i upozorila Filipine da "odmah prestanu s kršenjem i provokacijama" ili "snose sve posledice".

Potezi Filipina da potvrde svoja prava u Južnom kineskom moru nisu provokativni, rekao je jutros Džonatan Malaja, portparol službe bezbednosti te zemlje.

SERIJA INCIDENATA! 

Manila je nedugo nakon toga saopštila da su dva filipinska broda oštećena nakon sudara s kineskim brodovima koji su izvodili "ilegalne i agresivne manevre" u blizini spornog grebena u Južnom kineskom moru. 

Kina i Filipini postigli su "privremeni sporazum" u julu nakon ponovljenih napetosti u blizini Drugog Tomasovog plićaka. Zapadne zemlje snažno su kritikovale Kinu zbog agresivnog blokiranja napora Filipina da snadbeju mornaricu koju su namerno nasukali onde pre 25 godina.

Peking polaže pravo na gotovo celo Južno kinesko more, uključujući oba plićaka, odbacujući presudu Stalnog arbitražnog suda u Hagu iz 2016. po kojoj ekspanzivne tvrdnje Pekinga nemaju temelja prema međunarodnom pravu.