19.08.2024.

10:16

Foto: Reuters/AP/Wikimedia

Planeta

Strašan udar na strane plaćenike! Rusija napala predgrađe Kijeva!

"Pogođeno je predgrađe Kijeva gde se okupljaju stranci", naveo je Lebedev i naglasio da su ti plaćenici bili određeni da komanduju mobilisanom ukrajinskom vojskom.

Strani plaćenici su se juče okupili u hotelu odakle je već danas trebalo da se upute na odredišta gde bi komandovali mobilisanima, naveo je Lebedev.

Prema njegovim rečima, pogođeni punkt nije jedino mesto kod Kijeva gde se okupljaju strani plaćenici.

Pritom, kako je dodao, pogođeno je i skladište Oružanih snaga Ukrajine sa municijom i artiljerijom na severu Pavlograda u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u martu najnovije podatke o broju poginulih stranih plaćenika koji se bore na strani Ukrajine od februara 2022. godine. Prema informacijama ruskog vojnog resora, najmanje 13.387 stranih plaćenika doputovalo je u Ukrajinu da se bore za Kijev, pri čemu je potvrđeno da je 5.962 ubijeno.

POLJSKA OBEZBEDILA NAJVEĆI BROJ PLAĆENIKA! 

Zapadni sused Ukrajine, Poljska, koja je jedna od najvećih pristalica Kijeva, obezbedila je daleko najveći broj plaćenika – 2.960, pokazuju podaci ministarstva. Više od polovine njih, 1.497 poljskih državljana, ubijeno je u sukobu.

Velika Britanija, Rumunija, Hrvatska i Francuska takođe su dale značajan broj plaćenika. Procenjuje se da je 356 francuskih državljana odlučilo da se bori za Kijev, a oko 147 njih je ubijeno.

Veruje se da su francuski plaćenici pretrpeli teške gubitke sredinom januara, kada je pogođena "privremeno mesto okupljanja stranih boraca" u gradu Harkovu. U napadu je poginulo više od 60 stranaca, pretežno francuskih državljana, saopštila je tada ruska vojska.

PLAĆENICI UČESTVUJU U NAPADU NA KURSK! 

Postoje informacije da plaćenička vojska učestvuje i u napadu Oružanih snaga Ukrajine na pograničnu Kursku oblast. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ocenio je da će Rusija i njen predsednik Vladimir Putin po svaku cenu počistiti teritoriju Kurske oblasti od ukrajinskih vojnika i drugih "veoma moćnih snaga" u kojima se nalaze i plaćenici i Poljaci.

"U napadu na Kursku oblast nisu učestvovali neprofesionalci. Oni su bili sakupljeni sa cele linije razdvajanja, to su uglavnom bili ljudi koji su već prošli rat. Ostali su bili plaćenici, Poljaci i slični. Formirane su veoma moćne snage", rekao je Lukašenko u intervjuu ruskoj televiziji "Rusija".