19.08.2024.

14:52

Foto: clipart

Planeta

(FOTO) Nevin proveo pola veka u zatvoru! Sada od SAD dobija sedam miliona dolara!

Glin Rej Simons (71) se smatra zatvorenikom koji je proveo najviše vremena nevin zbog zločina koji nije počinio.

Bio je optužen zbog pljačke podruma pića i ubistva radnice, ali je tvrdio da je bio u saveznoj državi Lujzijani u vreme kada se zločin dogodio.

Gradsko veće Edmonda prošle nedelje je glasalo da se plati odšteta po tužbi Simonsa protiv grada i bivšeg policijskog detektiva u iznosu od 7,15 miliona dolara, naveo je AP.

"Gospodin Simons proveo je tragičan period u zatvoru za zločin koji nije počinio. Iako se to vreme ne može vratiti, nagodba sa gradom Edmond će mu omogućiti da krene napred", rekao je Simonsov advokat, Elizabet Vang.

Policija je navodno falsifikovala izveštaj u kojem se navodilo da je svedok, koji je ranjen u pucnjavi, identifikovao Simonsa kao krivca, kao i drugog optuženog Dona Robertsa, ističe se u tužbi i dodaje da je policija sakrila dokaze pokazujući da su svedoci identifikovali još dve osobe kao osumnjičene.

Simons je izašao iz zatvora u julu prošle godine, a do sada je dobio 175.000 dolara od države Oklahome za pogrešnu presudu.

Služio je 48 godina, jedan mesec i 18 dana u zatvoru, što je zatvorenik koji je najduže proveo nevin u zatvoru u SAD.

Simons i Roberts su osuđeni 1975. godine za ubistvo radnice podruma pića, Kerolin Su Rodžers, i obojici je izrečena smrtna kazna.

Njihove kazne su 1977. godine preinačene u doživotne, bez mogućnosti pomilovanja.
Roberts je pušten na uslovnu slobodu 2008. godine.