19.08.2024.

16:29

Foto: Shutterstock

Planeta

Poljska legalizovala ubijanje migranata! Andžej Duda potpisao zakon koji je digao Evropu na noge

Brisel, naime, smatra da će nova pravila povećati broj incidenata na granici Poljske, kao i da nesrazmerna upotreba sile i zlostavljanje neće biti istraženi i sankcionisani. Osim toga, postoji strah da bi to moglo dovesti do oružanog sukoba poljskih i beloruskih vojnika!

Mnogo šta sporno

Podsetimo, poljski predsednik Andžej Duda potpisao je zakon koji gotovo bezuslovno dozvoljava vojnicima, policiji i graničarima upotrebu oružja i oslobađa ih krivične odgovornosti "ako tom prilikom nekog ubiju da bi zaštitili svoj život, život druge osobe ili zaštitili granicu države". Novi zakon koji je odobrio Duda dozvoljava vojsci i da učestvuje u operacijama unutar zemlje i u mirnodopskim uslovima. Prema Dudinim rečima, zakon će "omogućiti da se granica i druga mesta zaštite još bolje, uz istovremeno povećanje bezbednosti poljskih vojnika".
Donji dom poljskog parlamenta Sejm usvojio je sporni zakon sredinom jula, nakon što je jedan poljski vojnik podlegao povredama posle napada migranta koji ga je ubo nožem kroz ogradu koju je podigla Varšava na granici sa Belorusijom. To je samo jedan u nizu incidenata na granici Poljske i Belorusije. U junu su tri poljska vojnika privedena zbog pucanja na granici, a dvojica su se suočila sa optužbama za zloupotrebu položaja i ugrožavanje života drugih. Po novom zakonu oni neće krivično odgovarati.

Kritike iz EU

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Majkl O'Flaherti pozvao je Varšavu da ne primenjuje sporne odredbe, navodeći u pismu da "međunarodno pravo zahteva od država da u najvećoj mogućoj meri smanje štetne posledice upotrebe sile". Zakon bi mogao da dovede do toga da nesrazmerna upotreba sile, incidenti i zlostavljanja migranata ne budu propisno istraženi, upozorio je O'Flaherti.
Među kritičarima zakona je i liderka poslaničke grupe Levica Ana Marija Zukovska, koja je u Sejmu rekla da se njime krši ustav. Prema glavnom zakonu Poljske, prioritet je zaštita ljudskog života, a ne granice, rekla je ona.
Nagli priliv migranata na granicu Poljske i Belorusije počeo je 2021. godine, a Varšava je optužila Minsk da namerno migrante iz Afrike i sa Bliskog istoka šalje prema Poljskoj u, kako kaže, "hibridnim akcijama koje imaju za cilj destabilizaciju Poljske i drugih članica EU". Vlasti u Minsku su demantovale ove tvrdnje.
Prema nezvaničnim procenama, na granici Poljske i Belorusije nalazi se između osam i deset hiljada migranata.

Informer

 

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko poručuje da je gotovo trećina vojske te zemlje poslata na granicu sa Ukrajinom, a da je Kijev rasporedio više od 120.000 svojih vojnika duž granice. On nije precizirao koliko je beloruskih vojnika razmešteno na granici.
Dodao je da je belorusko-ukrajinska granica minirana kao nikada pre i da će ukrajinska vojska pretrpeti ogromne gubitke ako pokuša da je pređe, prenosi agencija Belta. Govoreći o ukrajinskom upadu u rusku Kursku oblast, beloruski predsednik je rekao da će Rusija povratiti tu oblast po svaku cenu, kao i da bi eskalacija konflikta mogla dovesti do uništenja Ukrajine kao države.