19.08.2024.

17:28

Foto: pixabay.com

Planeta

(VIDEO) Šta reći?! Grad za devet miliona stanovnika sa skijalištem grade usred pustinje! Saudijski princ stoji iza svega!

Neom je dizajniran da bude čudo modernog inženjeringa i svetionik održivog života. Međutim, nedavni izveštaji i skepticizam stručnjaka doveli su u sumnju da li projekat može da ispuni svoje uzvišene ciljeve.

Smela vizija

Planirano je da se Neom sastoji od nekoliko jedinstvenih regiona, uključujući plutajući industrijski kompleks, luksuzno ostrvsko odmaralište i ogromno skijalište u planinskom pustinjskom području.

Centralni deo projekta je Linija , linearni grad dug 170 km , širok 200 i visok 500 metara , koji bi mogao da primi devet miliona stanovnika. Drugim rečima, Linija bi bila kao neboder od 100 spratova koji se proteže 170 km preko neplodne pustinjske zemlje, bez puteva i automobila, i svega što je stanovnicima potrebno u roku od pet minuta hoda.

Uprkos njegovoj smeloj viziji, mnogi stručnjaci su izrazili sumnje u Neomovu izvodljivost, a nedavni medijski izveštaji sugerišu da je projekat možda značajno smanjen. Međutim, prestolonaslednik i njegov tim osporavaju ove tvrdnje.

Da bi se investitori i javnost uverili, pokrenuta je inicijativa pod nazivom "Ground Ks", koja investitorima nudi pristup milionima fotografija, veb prenosa uživo i detaljnih vremenskih rokova napretka izgradnje Neoma.

'Kao da gradite ceo Njujork'

Iako Ground Ks nije dostupan široj javnosti, Giles Pendleton , izvršni direktor kompanije The Line u Neomu, podelio je vest na LinkedIn-u. U nedavnoj seriji postova pod naslovom „NEOM je stvaran…", on naglašava da uprkos medijskim izveštajima, izgradnja na liniji napreduje kako je planirano. On napominje da su masivni bageri i kamioni već na delu, opisujući obim aktivnosti kao neviđene.

- Master plan za Liniju ostaje na 170 km, kao što smo uvek govorili, i uvek smo tvrdili, da će se graditi u fazama - napisao je Pendleton u objavi. On je istakao izazove izgradnje tako ogromnog projekta odjednom, upoređujući ga sa izgradnjom Njujorka ili Londona u jednom potezu.

Grad je zamišljen kao potpuno nezavisan i klimatski kontrolisan, a u potpunosti se napaja obnovljivom energijom . Brza železnica će povezati jedan kraj grada sa drugim za samo 20 minuta, a grad će čak uključiti i stadion sa 45.000 mesta za Svetsko prvenstvo 2034. godine.

Autonomna vlada

Grad će takođe imati sopstvenu vladu, dizajniranu da bude demokratskija i raznovrsnija od sadašnjeg sistema Saudijske Arabije, u pokušaju da privuče globalni turizam i investicije. Neovi ambiciozni planovi protežu se i dalje od Linije.

Projekat obuhvata Trojena, ski centar u pustinji sa nadmorskom visinom do 2600 m, koji obećava tri meseca skijanja godišnje. Sindalah će biti superluksuzno ostrvo na Crvenom moru, dok je Oksagon planiran kao plutajuća industrijska luka koja se u potpunosti napaja obnovljivom energijom.

Pored toga, Magna će biti 120 km dugačak obalni rezervat divljih životinja sa luksuznim turističkim destinacijama, a Akuellum će biti podzemna zajednica izgrađena unutar planine, koja se savršeno integriše sa prirodom.

Donesi svoj novac

Prikazi i opisi različitih regiona Neoma nisu ništa drugo do izuzetni. Svaka oblast je dizajnirana da inspiriše, opusti i stimuliše čula, prema promotivnim materijalima. Ipak, usred grandioznih obećanja, neki posmatrači ne mogu a da ne primete impliciranu poruku: „donesite nam sav svoj novac".

Dizajneri opisuju Akuellum kao skrivenu, digitalizovanu zajednicu „vođenu bezgraničnom maštom", ali kritičari postavljaju pitanje da li je takva vizija previše fantastična da bi ikada postala stvarnost.

Kako se 2039. bliži, svet pomno prati da li će Neom zaista revolucionisati urbani život ili će postati upozoravajuća priča o preambicijama. Za sada, prestolonaslednik insistira da Neom ostaje na dobrom putu, ali će samo vreme pokazati da li će se ta vizija od 1,4 biliona evra zaista ostvariti.