19.08.2024.

19:00

Foto: pixabay.com

Planeta

(VIDEO) Nestao britanski tajkun Majk Linč! Morska pijavica potopila jahtu na kojoj je bio! U toku potraga za još sedam osoba!

Britanski tehnološki tajkun Majk Linč je među šest nestalih, dok je njegova supruga među 15 spasenih, piše Dejli mejl.

Linč je bio milijarder kojeg su mediji prozvali Britancem Bil Gejtsom nakon što se obogatio zahvaljujući svojoj kompaniji i softveru zasnovanom na Bajesovoj matematičkoj teoriji.

Od ostalih putnika u avionu, većina su bili Britanci, ali je bilo i državljana Novog Zelanda, Šri Lanke, Irske, Kanade, SAD i Francuske. Neki iz grupe su navodno bili kolege i članovi njihovih porodica koji su zajedno ljetovali na Siciliji.

Luksuzna jahta duga 56 metara, registrovana u Velikoj Britaniji, potonula je u zoru sa 22 osobe na brodu, 10 članova posade i 12 putnika, kada je silovito nevrijeme pogodilo područje, saopštila je obalska straža.

Osmoro spašenih, uključujući jednogodišnje dete, prebačeni su u bolnicu i svi su stabilno, prenose lokalni mediji.

Postoji bojazan da su nestali zarobljeni u svojim kabinama, a ronioci su ranije izvještavali da su vidjeli 'tela kroz otvore' jahte, prenose italijanski mediji.

Vjeruje se da je Sir Robert BP, holandski jedrenjak usidren pored Baiesiana, spasio 15 preživjelih.

Nakon što je oluja popustila, kapetan Roberta BP-a, Karsten Borner , rekao je da su on i njegov prvi oficir uočili "predmet u vodi i krenuli prema njemu.

Tamo su pronašli čamac za spasavanje sa onima koji su pobegli, uključujući i jednogodišnju bebu.

Ronioci očajnički tragaju za olupinom Bajesovog broda, koji se nalazi na morskom dnu, 50 metara pod vodom.

Telo čoveka - za koje se veruje da je šef Bajesovog broda - pronađeno je ranije danas kako pluta pored broda.

Više puta nagrađivanu jedrilicu izgradilo je italijansko brodogradilište Perini 2008. godine. Jahta je napustila sicilijansku luku Milazzo 14. avgusta, a u nedelju uveče je bila u blizini Palerma.