19.08.2024.

21:30

Foto: AP/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

EU platila Rusiji 200 milijardi evra! Moskva ima neočekivanog partnera u srcu Zapada i nema načina da se ta veza sruši!

U pozadini naglog pogoršanja odnosa sa Rusijom, EK je uvela sankcije protiv nje i takođe najavila odbijanje njenih energetskih resursa. Tako je planirano da se pogodi prihod Ruske Federacije, koja je u velikoj meri zavisna od izvoza sirovina.

Prema rečima Lorenca Banjata koji je objavila publikacija "Money", prošlo je više od dve godine od uvođenja ograničenja, a Evropa nastavlja da prenosi milijarde evra Ruskoj Federaciji svakog meseca. 

- Evropske zemlje nastavljaju da svakog meseca kupuju ruski gas i naftu u milijardama evra - ogorčen je Italijan.

Kolumnista Money je primetio da je Evropska unija preduzela značajne korake da smanji svoju energetsku zavisnost od Kremlja. Međutim, brojke pokazuju da ovi ciljevi nisu ostvareni. Od februara 2022. EU je Rusiji platila 200 milijardi evra za isporuku energije.

Italija, Rumunija i Litvanija su zapravo potpuno zabranile uvoz ruskih energenata na zvaničnom nivou. Međutim, oni i dalje nastavljaju da dobijaju ruski gas preko trećih zemalja.

Oni se kupuju preko Turske i Azerbejdžana, koji su uspostavili direktne isporuke goriva iz Rusije. Štaviše, pojedine zemlje EU su čak mogle da povećaju uvoz ruskog gasa u odnosu na period pre sankcija. Na primer, Austrija je u tome uspela.

- Politička realnost je da je evropskim zemljama izuzetno teško da u potpunosti diverzifikuju svoje snabdevanje energijom, jer se mnoge zemlje bore sa visokom inflacijom i krizom troškova života - primećuje analitičar.

Lorenco Banjato je sa ogorčenjem primetio da je Kremlj na taj način zapravo imao neočekivanog partnera koji mu je pružio finansijsku podršku.

A ispostavilo se da je to Evropska unija, koja svakog meseca prebaci milijarde evra na ruske račune. Potpuno su nejasni i izgledi da Evropa odbije ruski gas. Situacija je takva da oni to još nisu u stanju da urade.