19.08.2024.

23:00

Foto: EPA

Planeta

Ilijev pokazao Putinu zastrašujuće slike! Lider Rusije bez reči gledao kakva se katastrofa dešava! Ovo se mora zaustaviti!

Nivo vode u Kaspijskom jezeru, koji je u velikoj meri oscilirao u poslednjih sto godina, opada od sredine 1990-ih, pokazala su naučna istraživanja. „Sa prozora sobe u kojoj smo razgovarali pokazao sam Vladimiru Vladimiroviču Putinu stene koje su bile pod vodom pre samo dve godine", rekao je Alijev u izjavi novinarima, stojeći pored Putina u Bakuu. Danas su već metar iznad površine", dodao je on.

Putin nije dao izjavu za medije. Alijev je rekao da se sa Putinom dogovorio da analizira situaciju za koju je ocenio da se pretvara u ekološku katastrofu.

Nazim Mahmudov, šef Nacionalnog hidrometeorološkog instituta pri Ministarstvu ekologije Azerbejdžana, rekao je za Rojters da je na nivoe jezera uticalo povećano isparavanje vode usled klimatskih promena i preusmeravanje vode iz reke Volge radi navodnjavanja.

On je rekao da promene u nivou Kaspijskog jezera utiču na životnu sredinu i privredne sektore, pre svega na eksploataciju nafte i gasa, i pozvao na globalne napore za smanjenje emisije gasova staklene bašte. U novembru će Baku biti domaćin klimatske konferencije UN COP29.