20.08.2024.

11:07

Foto: EPA

Planeta

Iz Kijeva stiglo dramatično naređenje za ključni grad! Manevar sa Kurskom napravio haos - sve pada?!

"U Pokrovsku je doneta odluka - obavezna evakuacija dece i porodica sa decom u Pokrovsku. Pošto se neprijatelj približava, biće doneta i odluka o produženju policijskog časa", rekao je on i podsetio da u Pokrovsku trenutno živi više od 53.000 ljudi, uključujući oko 4.000 dece.

Filaškin je objasnio da je odluka o prinudnoj evakuaciji dece sa roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima doneta na vanrednom sastanku regionalne komisije za tehnološko-ekološku bezbednost (TEB) i vanredne situacije.

On je dodao da se odluka odnosi na gradove Pokrovsk i Rodinske i sela Gnatovka, Dačenske, Žovte, Zelene, Lisivka, Novopavlovka, Novoukrainka, Puškine, Rig, Suhi Jar, Trojanda i Čunišine.

"Bezbednost dece je odgovornost odraslih. Kada su naši gradovi u dometu gotovo svakog neprijateljskog oružja, odluka o evakuaciji je neophodna i neizbežna. Evakuacija spasava živote", naglasio je šef OVA, prenosi Ukrinform.

Region Donjecka je pod stalnim granatiranjem ruskih trupa, a na udaru su civili, stambeni objekti, preduzeća, energetski, gasni i drugi infrastrukturni objekti.

Donjecka oblast ima najdužu liniju fronta, koja je oko 300 km.

Prema informacijama donjecke OVA, od početka mera za prinudnu evakuaciju dece, zaključno sa 13. julom, iz naseljenih mesta evakuisano je ukupno 3.666 dece u Donjeckoj oblasti.

Zelenski se preračunao

Naredba za evakuaciju dolazi uprkos tome što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da njegove snage nastavljaju da napreduju tokom upada u rusku oblast Kursk. Jedan od ciljeva upada je navodno da se ruske trupe odvrate od regiona Donbasa, ublažavajući pritisak na tamošnje opkoljene ukrajinske trupe.

Danas su ruski vojni blogeri tvrdili da je Ukrajina digla u vazduh treći most preko reke Sejm u regionu Kursk. Kijev nije preuzeo odgovornost, ali bi uništenje mosta verovatno dodatno omelo rusku vojnu logistiku i pomoglo Ukrajini da konsoliduje svoju kontrolu nad teritorijom koju je zauzela od Moskve.

BBC Verify je identifikovao nove pontonske mostove, privremene, plutajuće prelaze, koji su brzo izgrađeni i korišćeni u nedostatku stalnih struktura preko reke, koje su očigledno izgradile ruske snage. Na ovim satelitskim snimcima snimljenim u subotu, vide se dva nedavno izgrađena prelaza, kod Gluškova.

Zašto je važan Pokrovsk?

Pokrovsk je najvažnije logističko čvorište blizu fronta. A njegov pad značiće slom fronta. Odnosno, južni deo fronta će biti potpuno odsečen od severnog. Istovremeno, ako pogledate kartu, shvatićete da će trupe koje uđu u Pokrovsk biti iza leđa ukrajinske grupe jedinica koja pokušava da odbrani slavjansko-kramatorsku aglomeraciju.

Sa padom Pokrovska odbrana Slavjanska i Kramatorskaće postaće besmislena. Ili će biti potpuno opkoljen ili osečen od glavnih komunikacija. To će značiti njihov neizbežan i brz poraz. Naše trupe u Pokrovsku biće i direktna pretnja ukrajinskim garnizonima u Ugledaru i Guljaj-Polju koje će morati da se povuku do Zaporožja.

Nakon pada Pokrovska, Ukrajinci će morati da se povuku otprilike do linije Zaporožje-Poltava-Harkov. To će biti gubitak polovine teritorije istočno od leve obale Dnjepra.

A još će morati da budu u stanju da se zaustave na toj liniji jer će biti u brzom povlačenju, pa neće moći da zadrže značajne količine opreme i municije. Tu će biti i gubitak značajnog broja vojnika. Neki će biti zarobljeni, neki ubijeni.

Pad Pokrovska u suštini će biti katastrofa za Ukrajinu. Ne samo vojno, već i politički. Nije izvesno da će uspeti da brane liniju Harkov-Poltava-Zaporožje. Osim ako u borbe ne dovedu veoma ozbiljne rezerve. A da li Ukrajina ima takve rezerve, pita se ruski portal Fakti.