20.08.2024.

16:20

Foto: Printskrin x

Planeta

(VIDEO) Ona je sinoć na Demokratskoj konvenciji bila glavna zvezda! Kada je izašla svi su zaćutali! "Očuh me je silovao kad sam imala 12 godina...

Američki mediji kao najdirljiviji trenutak večeri ističu govor 22-godišnje aktivistkinje koja je govorila o tome kako zabrana abortusa ženama ne ostavlja nikakav izbor i ostavlja ozbiljne posledice.

Amerikanka Hedli Duval (22) ostala je trudna u 12. godini života kada ju je silovao očuh. Zbog strogih zakona o namernom prekidu trudnoće u saveznoj državi Kentaki našla se u vrlo teškoj situaciji. Nisu joj dozvoljavali da prekine trudnoću u razdoblju koje medicinska struka odobrava, ali je kasnije spontano izgubila bebu.

Postala je zagovornik prava na abortus u Kentakiju, a prošloga meseca, kada se Bajden povukao iz izborne trke, objavljen je spot u kojem Duvalova iznosi svoju priču.

"Ideja da me političari teraju da rodim dete svog silovatelja je potpuno neshvatljiva", govori Hedli Duval u tom videu.

Svoju priču prvi put je podelila na Fejsbuku nakon što je poništena 50 godina stara presuda (u junu 2022.) kojom je bio legalizovan abortus.

"Imala sam 12 godina kada sam napravila svoj prvi test na trudnoću i bio je pozitivan. To je bio prvi put da mi je rečeno "imaš mogućnosti". Ne mogu zamisliti da nemam izbora, ali danas je to stvarnost za mnoge žene i devojke širom zemlje zbog Trampovih zabrana abortusa. On kaže da je to predivna stvar. Što je tako lepo u tome da dete mora nositi dete svojih roditelja?", rekla je sinoć na konvenciji komentirišući hvalisanje Trampa o ulozi koju je odigrao u poništenju presude.

Duvalova je na kraju dala podršku Kamali Haris poručivši da će se ona ‘boriti za svaku ženu u svakoj devojci, pa čak i za one koje ju sada ne podržavaju‘.

‘Mreža X se usijala od komenatra nakon njenog govora: "Svi su prestali disati kada je počela govoriti", "Prava heroina", "Plakali smo kada je počela govoriti, vrlo potresno"‘, samo su neki od brojnih komentara.