20.08.2024.

17:30

Foto: Fotoilustracija/Reuters

Planeta

Srbi, uzbuna! Direktor CIA iznenada došao u Sarajevo i odmah otišao kod šefa OSA Almira Džuva! Nešto se opasno sprema!

On je posetio Predsedništvo Bosne i Hercegovine. Berns je prethodno u BiH boravio 2012. kao pomoćnik američkog državnog sekretara i tada je, kako se navodi, pokazao posebno interesovanje za političku situaciju u zemlji i rad Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Prema pisanju "Kliksa", Berns se takođe zainteresovao za pitanja državne imovine BiH i aktuelnim problemima u vezi s tim pitanjem.

- Na svim svojim sastancima sam jasno rekao da ostajemo čvrsto privrženi i da pružamo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu - rekao je on u poseti BiH 2012. godine.

Takođe, Berns je tada potvrdio kako Vašington podržava rad OHR-a.

- I dok uspeh zavisi od spremnosti i posvećenosti lidera i građana ove zemlje, Sjedinjene Američke Države su bile, jesu i biće istinski prijatelj ove zemlje i podržavaće modernu, stabilnu i prosperitetnu BiH koja je potpuno integrisana" u EU -izjavio je tada Berns.

Berns je na poziciju direktora CIA imenovan 2021. godine, a predsednik Džozef Bajden ga je imenovao za člana predsedničkog kabineta u junu 2023. godine.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Berns je službovao u šest predsedničkih administracija, a karijera mu traje više od četiri decenije.