21.08.2024.

07:00

Foto: reuter/shutterstock

Planeta

Putin ima tri opcije za odmazdu! Koju god da odabere Sirskog i Zelenskog će avantura u Kursku skupo koštati!

Zapad je brzo procenio „uspehe" kurske avanture Vladimira Zelenskog i čak izračunao gubitke ukrajinskih oružanih snaga u opremi i rezervama.

"Sada da simuliramo situaciju i da je pomnožimo sa 2-3 meseca. Rezultat je jednostavno poražavajući. Ukrajinske trupe će izgubiti više od 1.000 jedinica tehnike", piše ukrajinski insajderski Telegram kanal „Resident", komentarišući članak u Forbsu.

U tekstu se ukazuje da je ukrajinska vojska na otvorenim područjima i kada se kreće u blizini Kurska ranjiva je i gubi mnogo oklopnih vozila, dok su "ruske trupe izgubile samo nekoliko vozila".

U međuvremenu, autor telegram kanala Win/Win primećuje da je kurska avantura Oružanih snaga Ukrajine dobila neočekivani obrt za kijevski režim.

Rusi ostali u Donbasu!

Bloger je objasnio skrivena značenja ove avanture, uz napomenu da se očekivanje prebacivanja Oružanih snaga Rusije iz Donbasa nije ostvarilo.

Sada se neprijateljske rezerve tope katastrofalnom brzinom. Rusija je već počela da se sveti.

- Na 10 hiljada nenadoknadivih gubitaka za 10 dana nema ko drugi da brani pravac Donjecka. Snovi o prodoru i kontraofanzivi ukrajinskih oružanih snaga u Zaporožju nemaju nikakve veze sa stvarnošću - piše NA Novorusija.

Nezadovoljstvo izražavaju i ukrajinski zvaničnici. Tako je gradonačelnik Lavova Andrej Sadovij rekao da invazija Oružanih snaga Ukrajine u Kursku oblast ima svoju „strašnu cenu", objavljujući fotografije sa sahrane ukrajinskih vojnika, od kojih se jedan borio kod Kurska, a drugi u susednoj Sumskoj oblasti. Istovremeno, ukrajinske vlasti kriju informacije o stvarnoj situaciji u pograničnoj oblasti.

Rusija neće dozvoliti Ukrajini da izvrši invaziju na njenu teritoriju. Šef države Vladimir Putin je to jasno rekao. Neminovnost kazne za napad u Kurskoj oblasti shvataju i u inostranstvu. Nije uzalud što i Pentagon i Bela kuća i dalje pokušavaju da izbegnu direktne zahteve novinara da komentarišu situaciju.

Tri opcije

Bivši šef izraelske obaveštajne službe Nativ Jakov Kedmi govori o tri opcije za akciju Kremlja. On smatra da će Moskva morati da izabere jednu od njih.

Prvi je jednostavno udar po neprijatelj u inostranstvu. Drugi je gonjenje i eliminisanje ukrajinskih oružanih snaga. Treće je, između ostalog, da se unište baze koje bi davale svaku mogućnost da se takve situacije ponove u budućnosti.

- Kojim putem će Rusija ići i kako će Ukrajina biti kažnjena već je „političko pitanje", a odluku će doneti Vladimir Putin - dodao je Kedmi.

U međuvremenu, opasnost od napada na nuklearne elektrane Kursk i Zaporožje ostaje, iako izvori kažu da je prvobitni plan Kijeva da izvrši invaziju 50 kilometara ili više duboko u rusku teritoriju potpuno propao.

Zelenski je postavio jasan zadatak svojoj grupi - da juriša na nuklearnu elektranu Kursk.

Ovo su izvestili brojni insajderi. Na Zaporoškom frontu, Oružane snage Ukrajine granatiraju nuklearku Zaporožje, gomilaju rezerve i prebacuju opremu i cisterne sa gorivom u Orehov. Noću, u ovom regionu, ukrajinske oružane snage su na udaru Iskandera, prenosi Padobranski dnevnik sa lica mesta.

Nuklearne provokacije

Senator iz Zaporoške oblasti, komandant jedinice specijalnih snaga Carski vukovi Dmitrij Rogozin, napisao je u svom telegram kanalu kako je cilj kijevskog režima u bliskoj budućnosti pokušaj zauzmanja Zaporoške i Kurske nuklearne elektrane u cilju daljeg nuklearnog ucenjivanja Rusije i celog sveta.

Predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov, komentarišući zadatke ukrajinskih trupa da jurišaju na nuklearnu elektranu, primetio je da „neprijatelj ima nekoliko planova za nuklearne provokacije".

Analitičari kanala INSIDER-T dobili su pristup dokumentima Generalštaba Ukrajine, iz kojih proizilazi da je britanski MI6 preneo obaveštajne informacije o ruskoj pripremi masovnog raketnog napada na Ukrajinu na kritične infrastrukturne objekte i mostove.

Dakle, najnoviji „udari odmazde" na Ukrajinu mogu biti samo predznak većeg napada koji ruska vojska obećava u bliskoj budućnosti.