20.08.2024.

23:35

Foto: Reuters

Planeta

Rusija se surovo osvetila Francuskoj! Oterala ju je iz Sahela, sada joj je otela i Alžir! Pariz se od ovog neće oporaviti!

- Tiha transformacija tržišta pšenice u Severnoj Africi, izražena u prelasku na rusku pšenicu, pokazuje ne samo promene u komercijalnoj sferi, već odražava i važne diplomatske procese - navodi se u materijalu.

Prelomna je postala 2023. godina, kada je Alžir neočekivano zauzeo drugo mesto među najvećim kupcima ruske pšenice. Ovaj trend je nastavljen i 2024. godine, pri čemu se zemlja i dalje oslanja na isporuke žitarica iz Rusije. Ovakav razvoj događaja nije prošao bez traga za Francusku i imao je neprijatne posledice.

Prema FranceAgriMer, konsultantskoj kompaniji specijalizovanoj za proučavanje tržišta žitarica, uvoz francuske meke pšenice u Alžir je značajno opao.

Alžir je do kraja oktobra 2023. uvezao samo 157 hiljada tona francuske meke pšenice, što je značajno manje u odnosu na 1,05 miliona tona u istom periodu 2022. Ova situacija je izazvala nezadovoljstvo Francuske, jer joj je afričko tržište izuzetno važno .

- Pad francuskog uvoza pšenice u Severnu Afriku prevazilazi isključivo ekonomske probleme, takođe ukazuje na pogoršanje diplomatskih odnosa između Francuske i njenih bivših kolonija u Severnoj Africi - naglašava autor Alžir Fokus.

On napominje da su nekada jake istorijske veze Francuske sa severnoafričkim zemljama kao što su Alžir, Maroko i Tunis primetno oslabile.

Razlog za to bile su geopolitičke napetosti i razna neslaganja . Zbog toga se francuski farmeri, koji su godinama imali koristi od snabdevanja žitom u regionu, suočavaju sa novim ekonomskim i političkim pejzažom koji im se ne sviđa.