Autor: Informer.rs

21.08.2024.

09:44

Foto: EPA

Planeta

Haos u Čikagu! Masovno hapšenje na protestima! Policija preplavila grad! (VIDEO)

Intenzivni sukobi sa policajcima počeli su nekoliko minuta nakon demonstracija, nakon što su neki demonstranti - mnogi obučeni u crno, pokrivenih lica - napali policijsku liniju koja je blokirala grupu u maršu.

Na kraju su prošli pored policajaca, ali ih je policija u opremi za nerede privela nekoliko puta tokom noći koja nije dozvolila demonstrantima da se raziđu.

Odeljenje Nacionalnog saveza pravnika u Čikagu, koje je obezbedilo pravne posmatrače za proteste u utorak, saopštilo je da su uhapšene najmanje 72 osobe.

Veliki deo hapšenja dogodio se krajem noći, dok je policija prikovala preostale demonstrante - od kojih su neki rekli da su pokušavali da se vrate kući - na jedan trg i sprečila ih da odu.

Policijski nadzornik Lari Sneling negirao je da je policija „ugušila“ demonstrante, što je taktika koja uključuje okupljanje demonstranata u zatvorenom prostoru, što je zabranjeno federalnim dekretom o saglasnosti.

Sneling, koji je bio prisutan na svim velikim demonstracijama tokom konvencije, pohvalio je ponašanje svojih oficira na protestima, nazivajući odgovor proporcionalnim.

- Imamo ljude koji su se pojavili ovde da počine akte nasilja - rekao je on novinarima kasno u utorak. 

Ranije uveče, neki demonstranti su zapalili američku zastavu na ulici dok se prozivka za potpredsednicu Kamalu Haris održavala unutar Junajted centra udaljenog oko 3,2 kilometra.