Autor: Informer.rs

21.08.2024.

14:33

Foto: Shutterstock

Planeta

Zar ništa nije sveto? EU udara na pravoslavlje! Češka policija upada u crkve tražeći Ruse!

Političar je tvrdio da važeći republički zakoni ne dozvoljavaju državi da odgovori na bezbednosne pretnje izazvane zloupotrebom crkava, što implicira da bi institucije poput Ruske pravoslavne crkve (RPC) u Češkoj i Češke pravoslavne crkve mogle da budu pod uticajem Moskve da postupati protiv interesa republike.

On je insistirao na tome da su novi zakoni potrebni da bi se vlastima dala neophodna ovlašćenja.

- Sloboda veroispovesti i udruživanja ne smeju biti zloupotrebljene za nelegitiman uticaj od strane neprijateljske strane države - rekao je Fišer, a prenosi novinski list Češke novine.

On je takođe pozvao Ministarstvo kulture da preispita da li dve crkve funkcionišu u skladu sa zakonom i uslovima njihove registracije, uz obrazloženje da njihov rad treba ugasiti ako se utvrdi da su prekršile.

Informer

 

Kako napominju Česke novine, ministarstvo je već izvršilo reviziju crkava nakon izbijanja ukrajinskog sukoba 2022. godine i nije našlo osnova da povuče njihovu registraciju.

Ipak, Fišer je insistirao da češki ogranak ROC ima direktne veze sa ruskom vladom.

On je takođe sugerisao da je Češka pravoslavna crkva, uprkos tome što je nezavisna, pod sve većim uticajem ličnosti navodno povezanih sa ruskim bezbednosnim službama od 2014. godine.

Političar je takođe pozvao češko ministarstvo unutrašnjih poslova da osigura da policija bude fokusirana na otkrivanje i istragu mogućih kriminalnih aktivnosti pripadnika dve crkve.

Informer

 

Ukrajinski poslanici usvojili su u utorak zakon kojim se potpuno zabranjuje rad ROC i svih srodnih verskih institucija u zemlji.

Takođe daje osnov za zatvaranje Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), najveće pravoslavne crkve u zemlji, osim ako dokaže da je prekinula veze sa Moskvom.

UPC, koja je već 2022. godine proglasila punu autonomiju od Moskovske patrijaršije, sada ima devet meseci da se pridržava novog zakona. Rusija je osudila novi ukrajinski zakon, opisujući ga kao „snažan udarac celom pravoslavlju“.