22.08.2024.

00:15

Foto: AP PHOTO

Planeta

Rasulo! Tri čete ukrajinske Nacionalne garde odbile da se dalje bore kod Pokrovska! Više neće da ginu za Sirskog i Zelenskog!

 Jedan od pripadnik ovih jedinica Vladislav ispričao je ukrajinskim medijima kako je sredinom avgusta njihov bataljon hitno prebačen u Pokrovsk, ali nevolja je u tome što su ih odmah poslali na borbene položaje. 

- Posle nedelju dana borbi ostalo nas je manje - 10-13 ljudi po četi. Suočili smo se i sa nekompetentnošću više komande jer nismo imali vezu sa susednim jedinicama, nije bilo jasno koje su čije pozicije - ispričao ke on.

Naveo je da ih je samo jedna jedinica pokrivala sa boka, ali da je i ona napustila položaj, ne obavestivši nikoga. Dodao je da jedna grupa nije mogla da napusti bitku i da je njena sudbina nepoznata, odnosno - da su njeni pripadnici poginuli ili zarobljeni.

Na kraju je naglasio da su zbog toga  tri čete odbile da izvršavaju borbena naređenja. 

- Tada su oni iz više komande zatražili da svi koji odbijaju da izvrše zadatke istupe napred. Istupili smo svi, uključujući i naše komandire. Nadležni su to snimili na video i otišli. Znamo šta će biti dalje, iako smo se svi borili od početka rata. A objasnili smo da nas je premalo ostalo u životu - kaže on.