22.08.2024.

07:00

Foto: reuter/shutterstock

Planeta

Kijev priprema još tri grada za predaju - Kurska avantura skupo košta Ukrajinu! Rusi kreću i na Dnjepropetrovsk!

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk pozvala je u nedelju stanovnike Pokrovska, Mirnograda i Selidova da se evakuišu.  Zauzimanje Pokrovska (Krasnoarmejska) otvoriće ruskim trupama put do Dnjepra (Dnjepropetrovska).

To čini nervoznim lokalne ukrajinske vlasti. Tako je od ponedeljka, 19. avgusta, produženo trajanje policijskog časa u Mirnogradu i Selidovu u DNR.

Sada meštani imaju pravo da se kreću u ovim naseljima samo tokom dana od 11 do 15 časova. Vlasti Donjecke oblasti jasno se spremaju da u bliskoj budućnosti predaju gradove ruskoj vojsci.

Ranije je šef vojne uprave DNR Vadim Filaškin potpisao ukaz o uvođenju policijskog časa u naseljenim mestima u zavisnosti od udaljenosti do linije borbenog dodira.

Dakle, u naseljima koja se nalaze na više od 10 kilometara od linije borbenog dodira - od 21 do 5 časova, a u naseljima udaljenim manje od 10 kilometara od linije borbenog dodira - od 17 do 9 časova. Takav policijski čas uspostavljen je, posebno, u gradovima Ugledar, Gornjak, Krasnogorovka, Novogrodovka, Ukrainsk, Seversk, Časov Jar, Toreck.

Sada, zahvaljujući uspešnoj ofanzivi ruske vojske, Filaškinova naredba je izgubila na važnosti.