Autor: Informer.rs

22.08.2024.

10:16

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Netanjahu šokirao izjavom! Zbrisaćemo Gazu sa lica zemlje, nema više pregovora!

Kan je u sredu izvestio da je Izrael spreman da povuče svoje oružane snage iz Filadelfijskog koridora u drugoj fazi potencijalnog sporazuma o prekidu vatre u Gazi u zamenu za oslobađanje talaca.

Posrednici iz SAD, Katara i Egipta aktivno pokušavaju da dovedu sukobljene strane do sporazuma.

- Izveštaj Kan 11, prema kojem je premijer Netanjahu pristao da Izrael napusti osovinu Filadelfije, je neistinit. Izrael će insistirati na postizanju svih ratnih ciljeva koje je definisala vlada, uključujući i cilj koji Pojas Gaze više neće postavljati. To zauzvrat diktira potrebu da se zatvori južna granica - navodi se u izveštaju.

Hamas je rekao da neće prihvatiti zauzimanje koridora Filadelfija ili istok-zapad koridora Necarim, koji razdvaja južne i severne oblasti Gaze i omogućava izraelskoj vojsci da deli i kontroliše pojas. Izraelska vojska kaže da je Hamas ispod Filadelfijskog koridora krijumčario naoružanje.

Egipat, koji je i posrednik i pogođena strana zbog svoje zajedničke granice sa Gazom, rekao je da je predlog i za njih neprihvatljiv.

Filadelfijski koridor, poznat i kao Filadelfijska ruta je 14 km dug potez pograničnog područja između Gaze i Egipta. Uspostavljen je kao tampon zona koju kontrolišu i njome patroliraju izraelske oružane snage, u okviru mirovnog sporazuma sa Egiptom kojim je okončana izraelska okupacija Sinajskog poluostrva i ponovo otvoren Suecki kanal.

Njegova proklamovana svrha bila je da spreči da oružje i materijali padnu u ruke Palestinaca u Pojasu gaze koju je Izrael okupirao i da spreči kretanje ljudi između palestinskih zemalja i Egipta bez strogih provera, piše “Al Džazira”.