Autor: Informer.rs

22.08.2024.

17:35

Foto: Reuaters/Shutterstock

Planeta

Izbegnuta tragedija! Ukrajinci pokušali da raznesu nuklearnu elektranu!

Međunarodna agencija za atomsku energiju je već obaveštena o tome šta se dogodilo i obećala je da će poslati svoje predstavnike da procene situaciju, dodao je šef države.

- Neprijatelj je večeras pokušao da udari u nuklearnu elektranu - rekao je predsednik.

Ranije danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov rekao je da je sledeće nedelje planirana poseta nuklearnoj elektrani Kursk šefa IAEA Rafaela Grosija.

Diplomata je pojasnio da se sastao sa generalnim direktorom organizacije i sa njim razgovarao o svim pitanjima u vezi sa ovim putovanjem.

Prošle subote su Grosi i generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov razgovarali telefonom o situaciji u nuklearnim elektranama Kursk i Zaporožje.

Lihačov je naglasio da se situacija oko ovih nuklearki i dalje pogoršava, on je takođe pozvao Grosija da u bliskoj budućnosti poseti nuklearku Kursk i grad Kurčatov i lično proceni situaciju oko stanice.

6. avgusta jedinice Oružanih snaga Ukrajine prešle su u ofanzivu sa ciljem da zauzmu teritoriju u Kurskoj oblasti .

Kako je izjavio načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov , njihovo napredovanje je zaustavljeno.

Prema podacima Ministarstva odbrane od 22. avgusta, tokom borbi u Kurskoj oblasti, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 4,7 hiljada vojnika i 68 tenkova.