22.08.2024.

23:29

Foto: Printskrin video

Planeta

(VIDEO) Iran napravio nosač aviona, za Vašington ovo je horor vest! Teheran će sa njega lansirati "stelt letelice"!

Iranski mediji objavili su prve jasne slike prvog nosača aviona u zemlji, Šahida Bagerija, koji je dizajniran da podrži napredne operacije bespilotnih letelica Korpusa garde islamske revolucije, uključujući i nedavno razvijene "stelt letelice"! 

Ratni brod, koji se naziva "prednji matični brod", ima nagnutu pilotsku palubu i sistem za lansiranje sa ski skakaonica sličnim onima koji se nalaze na ruskim nosačima aviona klase Kuznjecov i britanskim nosačima aviona klase Kraljica Elizabeta. Iran je uspeo da izgradi nosač aviona sa veoma niskim budžetom tako što je komercijalni kontejnerski brod Puerarin pretvorio u nosač aviona.

Očekuje se da će i drugi kontejnerski brod biti pretvoren u platformu za upravljanje dronom, pod nazivom Šahid Mahdavi. Upotreba konvertovanih kontejnerskih brodova nameće ozbiljna operativna ograničenja u poređenju sa namenskim nosačima aviona, posebno u pogledu njihove sposobnosti da pretrpe štetu u borbi, iako se za operacije bespilotnih aviona bez ikakvih komponenti aviona sa posadom ovaj pristup smatra dovoljnim.

Naime, iranska vlada je ranije razmatrala kupovinu britanskih nosača aviona klase Invincible 1970-ih, zajedno sa mlaznjacima Harrier Jump, kao deo napora da proširi sposobnosti mornarice. Međutim, svrgavanje dinastije Pahlavi 1979. dovelo je do značajnog smanjenja troškova odbrane. Poslednjih decenija, Korpus islamske revolucionarne garde, a ne mornarica, bio je prvenstveno odgovoran za projektovanje moći u inostranstvu, a operacije dronova su igrale značajnu ulogu u kampanjama širom Bliskog istoka, posebno u podršci operacijama protiv pobunjenika u Siriji.

Sposobnost korpusa da rasporedi veće nosače bespilotnih aviona je posebno važna zbog složenosti njegove flote bespilotnih letelica, koje uključuju napredne stelt dizajne koji su prošli opsežna borbena testiranja i za izviđačke i za udarne uloge. Jedna od najznačajnijih bila je izviđačka operacija u izraelskom vazdušnom prostoru 2018. godine, kada su mogućnosti bespilotne letelice Saegheh za izbegavanje radara omogućile da izbegne višestruke pokušaje da obori izraelske sisteme protivvazdušne odbrane Patriot. Kada su raspoređeni sa nosača aviona, veliki domet ovih stelt dronova može olakšati iznenadne napade iz neočekivanih pravaca i na ciljeve mnogo udaljenije.

Ključna slabost novih iranskih nosača aviona ostaje nedostatak modernih površinskih boraca kao što su fregate ili razarači, što ih čini potencijalno izuzetno ranjivim na neprijateljske vazdušne i raketne napade. Mornarice drugih zemalja, poput Kine i Sjedinjenih Država, oslanjaju se na razarače kako bi zaštitile svoje nosače aviona slojevitom protivvazdušnom odbranom. Međutim, iranski brodovi bi potencijalno mogli biti veoma efikasni protiv nedržavnih ciljeva.

Iranske bespilotne letelice raspoređene sa nosača aviona mogle bi da igraju važnu ulogu u podršci prijateljskim vladama kao što su Sirija i Sudan protiv pobunjeničkih grupa koje podržavaju Zapad, Turska ili Izrael, a mogle bi da se koriste i za zajedničke vežbe sa lokalnom mornaricom ili vazdušnim flotama. Iranske stelt bespilotne letelice su takođe korišćene u prošlosti za snabdevanje prijateljskih snaga iz vazduha, uključujući palestinske milicione grupe u pojasu Gaze, a novi nosači potencijalno proširuju sposobnosti Revolucionarne garde u ovoj oblasti.

Takođe ostaje moguće da bi Shahid Bagheri i Shahid Mahdavi mogli prvenstveno imati za cilj da Korpusu garde islamske revolucije pruže iskustvo u rukovanju nosačima aviona sa fiksnim krilima dok brodogradnja u zemlji ne postane razvijenija, što će u budućnosti omogućiti upravljanje nosačima aviona posebne namene .