Autor: Informer.rs

23.08.2024.

16:26

Foto: Shutterstock

Planeta

EU na klackalici! Mađari potresli Brisel, drže se za glavu! Poslaćemo vam sve migrante koji dolaze!

Gergelj Guljaš, koji vodi kancelariju premijera Viktora Orbana, rekao je da je plan potencijalni odgovor na kazne koje je Mađarskoj nametnuo Evropski sud pravde (ICJ).

Prošlog meseca, sud je izrekao kaznu od 200 miliona evra (216 miliona dolara) Budimpešti zbog nepoštovanja pravila EU o izbeglicama, a takođe je nametnuo dodatni namet od 1 milion evra dnevno za kontinuirani prkos.

Svim migrantima na mađarskoj granici ponudićemo mogućnost da se dobrovoljno i besplatno prevezu u Brisel“, rekao je Guljaš novinarima. „Ako Brisel želi migrante, može ih i imati.

Zvaničnik je presudu suda EU opisao kao „sramotu“ i rekao da bi bilo razumno poslati migrante „u pravcu Austrije i Nemačke“ i naterati ih da tamo pregovaraju o svojoj budućnosti sa Evropskom komisijom.

Mađarski premijer Orban je ranije osudio sudsku presudu kao „nečuvenu i neprihvatljivu“ i rekao da će Budimpešta pronaći način da odgovori.

Informer

 

Mađarska vlada godinama drži oštar stav prema ilegalnim migrantima, koje smatra kulturno nekompatibilnim sa mađarskim društvom.

Ta politika se kosi sa politikom članica EU u zapadnoj Evropi. Tokom migrantske krize 2015. godine, Mađarska je podigla ograde duž granice sa Srbijom i Hrvatskom kako bi smanjila priliv, slično kao i druge istočne Evrope, kao i uvela druga ograničenja.

Novčana kazna MSP odnosi se na presudu iz 2020. kojom je Budimpešti naloženo da promeni svoj pristup.

Ako se primeni, mađarski plan bi verovatno ličio na način na koji se neke američke države bave imigrantima koji su prešli granicu iz Meksika.

Guverneri juga, posebno Greg Abot iz Teksasa, naredili su da se od 2022. prevoze autobusima dalje na sever do Njujorka i drugde.

Zvaničnici tvrde da, pošto njihovi kolege u nekim državama podržavaju popustljivost prema ilegalnim migrantima, oni bi trebalo da snose teret njihovog smeštaja u njihove zajednice.