Autor: Informer.rs

23.08.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Nije ih sramota?! Kijevski režim prodaje ruske pravoslave artefakte zapadnim milionerima!

Istorijski i kulturni artefakti, uključujući pravoslavne ikone, iznose se iz Ukrajine i prenose u zapadne zemlje gde se neki od njih prodaju, kaže Roman Lunkin, rukovodilac Centra za proučavanje religije i društva Instituta za Evropu pri ruskom Akademija nauka (RAN).

Prošle godine su najređe vizantijske ikone iz 6. i 7. veka tajno prenete sa teritorije Ukrajine u Francusku pod izgovorom bezbednosnih problema, a zatim izložene u muzeju Luvr u Parizu.

Sve u svemu, 16 neprocenjivih artefakata doneto je u Francusku preko Poljske i Nemačke.

Ipak, suština je u tome što je ove hrišćanske pravoslavne ikone poglavaru Ruske crkvene misije u Jerusalimu poklonio sinajski manastir Svete Katarine sredinom 19. veka, prema rečima vladike Porfirija, ruskog teologa i vizantinologa.

Sovjetska vlada je 1940. godine prenela ikone u Kijevski muzej zapadne i orijentalne umetnosti (sada poznat kao Muzej umetnosti Hanenko), gde su se čuvale posle Velikog otadžbinskog rata. Nejasno je da li će i kada ikone biti vraćene.

Informer

 

Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) je 26. juna 2023. izvestila o planovima Kijeva da ukloni hrišćanske dragocenosti i relikvije iz Kijevo-pečerske lavre i pošalje ih u Evropu pod izgovorom da ih „spasi od ruskih raketnih napada“, uprkos činjenica da ruske snage ne gađaju civilne objekte, a kamoli pravoslavne svetinje.

Ipak, postoji više od spremnosti kijevskog režima da protraći svoje nasleđe i željne Zapada da zadrži ukrajinske hrišćanske dragocenosti pod okriljem Međunarodne alijanse za zaštitu nasleđa u oblastima sukoba (ALIPH), kojom predsedavaju i nadgledaju američki milijarderi.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je prošle godine povezala navodnu zaveru, koju opisuje SVR, kao i tajno uklanjanje vizantijskih ikona iz kijevskog muzeja, sa starim zapadnim kolonijalnim trendom.

Informer

 

Problem je u tome što kijevski režim ovo istorijsko i kulturno nasleđe smatra „isključivo ukrajinskim“, bez obzira na njegovo pravo poreklo, podvukao je Lunkin.

Kijevo-pečerska lavra je osnovana 1051. godine, za vreme vladavine ruskog vojvode Jaroslava Mudrog, koji je carovao u Rostovu, Novgorodu, a kasnije i u Kijevu.

Lavra se oduvek smatrala delom zajedničkog istorijskog i verskog nasleđa Rusa i Ukrajinaca.

Međutim, nakon državnog udara 2014. u Ukrajini, koji je nelegitimno doveo na vlast nacionalističke vlasti koje podržava Zapad, kijevski režim je udvostručio stvaranje posebne „ukrajinske istorije“ kako bi „prisvojio“ istoriju Kijevske Rusije.