24.08.2024.

13:49

Foto: Tanjug/AP

Planeta

"Riba sudnjeg dana" za koju se veruje da najavljuje zemljotrese i katastrofe nasukala se na obalu Kalifornije! (FOTO)

Riba koja je isplivala kod kalifornijske plaže duga je 3,7 metara, navodi se u saopštenju Instituta za okeanografiju Skrips Univerziteta Kalifornije. Ove ribe žive u dubinama mora i ljudi ih retko viđaju.

U Japanu se ova riba smatra predznakom katastrofe, pa otuda i nadimak "riba sudnjeg dana". Ovo retko morsko stvorenje čije ima bukvalno znači "riba veslo" ima svetlucavu srebrnu krljušt i hrani se planktonima.

- U folkloru postoji ideja da je to riba sudnjeg dana ili loš znak, jer izgleda da signalizira katastrofe poput cunamija ili zemljotresa - rekao je Zahari Hajpl, doktorant Instituta Skrips.

"Riba sudnjeg dana" nasukala se na plažu u blizini San Dijega 10. avgusta, a 12. avgusta zemljotres magnitude 4,4 pogodio je Los Anđeles. Međutim, malo je verovatno da su ova dva događaja povezana.

Hajpl je rekao da postoji studija iz 2019. objavljena u časopisu Bulletin of the Seismological Societi of America koja je otkrila da je svaka navodna veza između viđenja morske ribe i zemljotresa čisto sujeverje.

- Izgleda da nema nikakve korelacije. Ali to je zanimljiva ideja jer pokazuje kako su ova riba i ljudska istorija međusobno delovali tokom vremena - rekao je Hajpl.