Autor: Informer.rs

24.08.2024.

23:00

Foto: EPA

Planeta

Šokantna izjava iz Varšave! Štitićemo Ruse ako se budu povlačili!

Duda je to rekao na konferenciji za novinare sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i premijerom Litvanije Ingridasom Šimonite u Kijevu, povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, prenosi ukrajinski UNN.

- Ukoliko (ruske trupe) napuste Ukrajinu, prvi ću pozvati Zelenskog i reći da ih ne tuku dok idu. To mogu obećati ruskim vojnicima. Ali dokle god Rusija napada Ukrajinu u ratu koji je započela, mora shvatiti da će oni koji dođu sa mačem poginuti od mača - rekao je on.

Zelenski ga je na to šaljivo upitao šta će se dogoditi ako je zauzet predsedničkim dužnostima i ne može da se javi, dok je Duda insistirao da će nastaviti da zove dok ne dobije ukrajinskog kolegu.

Ranije danas, Duda je u Kijevu rekao da je Dan nezavisnosti Ukrajine praznik nezavisnosti cele Centralne Evrope, jer bez nezavisne Ukrajine ne može biti nezavisne Poljske i drugih zemalja regiona.

Informer

 

Poljski lider je naglasio da je Poljska stajala uz Ukrajinu od samog početka ruske agresije i dodao da Ukrajinci nisu sami tokom teških iskušenja, dodavši da ne sumnja da će "hrabri ukrajinski narod braniti svoju nezavisnost u borbi protiv ruskog agresora".

On je takođe izrazio uverenje da će se rat uskoro završiti „pobedom snaga slobode nad svetom tiranije.

Ukrajina danas slavi Dan nezavisnosti u čast usvajanja Akta o proglašenju nezavisnosti Ukrajine, političkog i pravnog dokumenta koji je potvrdio novi status ukrajinske države. Akt je usvojila Vrhovna Rada Ukrajinske SSR 1991. godine.