Autor: Informer.rs

25.08.2024.

09:30

Foto: Reuters

Planeta

Oglasio se Taker Karlson! Hapšenje Durova nadvilo je mrak iznad slobodnog sveta!

Kako prenose francuski mediji, preduzetnik rođen u Rusiji priveden je u subotu na aerodromu Pariz-Le Burže i pojaviće se pred sudom u nedelju uveče.

Francuske vlasti su navodno izdale nalog za hapšenje, tvrdeći da nedovoljna moderacija omogućava da kriminalci naširoko koriste Telegram.

Vest o navodnom krivičnom gonjenju Durova izazvala je zabrinutost na internetu, uključujući sugestije da bi moglo biti politički motivisano.

- Hapšenje Durova je „živo upozorenje svakom vlasniku platforme koji odbija da cenzuriše istinu po nalogu vlada i obaveštajnih agencija - tvrdi Karlson.

- Mrak se brzo spušta na nekadašnji slobodan svet - dodao je.

Karlson je u aprilu snimio redak intervju sa Durovom, u kojem je vlasnik Telegrama govorio o svojim neslaganjima sa ruskom vladom, kao i o pritisku sa kojim se suočava u SAD.

Rekao je da je američka vlada htela da postavi „kućna vrata“ za nadzor na svom servisu za razmenu poruka, a on je to odbio.

Vlasnik kompanije Iks Elon Musk takođe je osudio prijavljeno hapšenje. „POV: U Evropi je 2030. i pogubljeni ste jer volite mem“, napisao je on u komentaru na novinsku priču.