Autor: Informer.rs

25.08.2024.

12:10

Foto: Foto: Telegram/Printscreen, Shutterstock

Planeta

Tragedija u Belgorodu! Ukrajinske bombe usmrtile pet civila!

Oružane snage Ukrajine napale su sinoć selo Rakitno u Belgorodskoj oblasti i usmrtile petoro civila a ranile 12 osoba, među kojima je troje maloletnih lica, naveo je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

- Teška noć za našu oblast. Oružane snage Ukrajine izvele su usred noći brutalni teroristički napad na selo Rakitno. Na našu veliku žalost, neprijateljsko granatiranje je odnelo živote petoro civila -napisao je Gladkov.

Šest osoba, među kojima je dete, nalazi se u teškom stanju nakon napada ukrajinskih oružanih snaga, naveo je guverner.

- Dvanaest civila je povređeno. Devetoro je hospitalizovano, šest osoba je u teškom stanju, među kojima i 16-godišnja devojčica koja se posle operacije nalazi na intenzivnoj nezi u regionalnoj dečjoj bolnici - napisao je Gladkov.

Lekari pokušavaju da stabilizuju stanje ranjenih, istakao je.

U ukrajinskom napadu je oštećeno 10 privatnih kuća, a trenutno su bez gasa meštani sela Rakitno, Borispolje i Novolenjinsko.

U Belgorodskoj oblasti je od 11. aprila 2022. godine na snazi visok (žuti) nivo opasnosti od terorizma, uveden zbog zaoštravanja situacije na ukrajinsko-ruskoj granici i pojačane aktivnosti ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

Dužina ukrajinske granice sa Belgorodskom oblasti je 350 kilometara.

Od 9. avgusta 2024. u regionu je uveden režim protivterorističke operacije od 15. avgusta, situacija u regionu je priznata kao vanredna situacija na federalnom nivou.