26.08.2024.

06:15

Foto: EPA/profimedia

Planeta

Huti osramotili mornaricu SAD! Blamantan poraz SAD koji je skriven od javnosti!

Britanski "Telegraf" ističe da su pre tri meseca, u maju ove godine, SAD pored nosača aviona "Dvajt Ajzenhauer" imale 12 ratnih brodova u Crvenom moru.

Neuspeh

Ta armada je napadala položaje Huta u Jemenu, ali i pratila brodove do sigurnih voda! Trenutno Vašington nema nijedno plovilo u ovom delu Crvenog mora. I Velika Britanija je "u jednom kratkom trenutku" imala tri broda, a potom jedan "HMS Dajmond", a kada je on otišao, otišla je i britanska mornarica.

Kako se navodi, iz perspektive Londona razlog za povlačenje je poprilično jasan - mornarica nema dovoljno brodova, tačnije nema ih dovoljno u operativnom stanju. Slučaj Vašingtona je komplikovaniji jer američka mornarica ima brodove, samo ne želi da ih pošalje. Istina, britanski list ocenjuje da bi SAD u svakom trenutku mogle da pošalju brodove u Crveno more, ukoliko to žele.

Stoga se, navodi "Telegraf", nameće jasan zaključak da je Vašington odustao od operacije "Čuvar prosperiteta" jer nije uspeo da slomi Hute.

Huti su nastavili da napadaju sve i svakog, piše britanski "Telegraf", i uz relativno malo truda i novca postigli su željeni cilj: da sruše "međunarodni transport" kroz Crveno more. Udari dronovima i krstarećim raketama upotpunjeni su otmicama brodova i napadima balističkim raketama, dok je u aprilu prvi put upotrebljeno besposadno plovilo, pa se sada i ova metoda češće praktikuje. Odnedavno, Huti su u svoje napade uključili i dejstvo lakim pešadijskim naoružanjem sa brzih čamaca, a u proteklih nekoliko nedelja broj napada je povećan na dva i po nedeljno.

Preti katastrofa

Poslednja žrtva bio je tanker "Sunion", koji je plovio pod grčkom zastavom. Njega su jemenski militanti u sredu napadali četiri puta, zbog čega je na plovilu izbio požar.

"Telegraf" piše da je jedan od francuskih ratnih brodova, koji učestvuje u operaciji "Aspides", došao u pomoć grčkom tankeru, uništio pomorski dron koji se približavao i potom spasao posadu i prevezao je u Džibuti.

Ovo bi sve bilo odlično da "Sunion" sa 150.000 tona sirove nafte sada ne stoji napušten između Eritreje i Jemena, budući da, ako bude napadnut ili se nasuče na obalu, može izazvati peto najveće izlivanje nafte u istoriji, napominje britanski list.

Informer

 

Libanska grupa Hezbolah lansirala je najmanje 320 raketa i 20 dronova na sever Izraela. Neki od projektila su presretnuti, ali su se mnogi probili kroz PVO odbranu, prouzrokujući štetu i povrede, prenosi "Tajms ov Izrael".
Hezbolah saopštava da je reč o "prvoj fazi" napada na Izrael kao odgovor na ubistvo komandanta te grupe Fuada Šukra prošlog meseca i da je pogođeno 11 izraelskih vojnih lokacija.
Izraelska vojska izvela je preventivne vazdušne udare na jug Libana, a prema navodima Tel Aviva, većina raketnih lansera Hezbolaha koje je pogodila izraelska ratna avijacija bila je raspoređena za dejstva na ciljeve u severnom Izraelu. U vazdušnom napadu, u kojem je učestvovalo oko 100 izraelskih borbenih letelica, pogođeno je nekoliko hiljada raketnih lansera Hezbolaha, navodi se u saopštenju IDF.