25.08.2024.

21:19

Foto: Shutterstock/AP/Printscreen/Deep State

Planeta

Ukrajina zapretila Belorusiji! Vojska da se hitno povuče sa granice, inače...

Ukrajina je navela da se veliki broj pripadnika i opreme Oružanih snaga Belorusije okupio u blizini belorusko-ukrajinske granice pod "maskom vojnih vežbi" i da su u istoj oblasti primećene i jedinice koje čine nekadašnji pripadnici ruske privatne vojne kompanije Vagner PMC.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je Belorusiju da izbegne "tragičnu grešku" pod pritiskom Moskve.

Ukrajinske obaveštajne agencije navode da Oružane snage Belorusije u Gomeljskoj oblasti okupljaju veliki broj vojnika, među kojima su i snage za specijalne operacije, ali i veliki broj tenkova, artiljerije, višecevnih raketnih i PVO sistema, borbene inženjerske opreme...

"Vojne vežbe u pograničnom području i u blizini nuklearne elektrane Černobilj predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti Ukrajine, ali i globalnoj bezbednosti. Pozivamo beloruske zvaničnike da izbegavaju greške koje bi imale tragične posledice po njihovu zemlju pod pritiskom Moskve i pozivamo Oružane snage Belorusije da zaustave neprijateljske manevre i prebace snage dalje od državne granice Ukrajine na udaljenost koja prelazi domet beloruskih sistema naoružanja", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo navodi da Ukrajina nikada nije preduzela i neće preduzeti nikakve neprijateljske akcije protiv beloruskog naroda.

"Upozoravamo Belorusiju da ćemo u slučaju kršenja granice preduzeti sve neophodne mere da ostvarimo pravo na samoodbranu zagarantovano Poveljom UN. U tom slučaju svaka grupa trupa odnosno vojni objekat i ruta vojnog snabdevanja u Belorusiji biće legitimne mete za Oružane snage Ukrajine", saopštilo je ministarstvo.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, podsetimo, izjavio je nedavno da je poslao trećinu svoje vojske na granicu sa Ukrajinom nakon upada ukrajinskih dronova na belorusku teritoriju prilikom napada na rusku Brjansku oblast