26.08.2024.

13:08

Foto: EPA/Johanna Geron/Pool

Planeta

Reakcija Nemačke koju su svi čekali! Nakon terorističkog napada, Šolc najavio rigorozne mere!

"Ovo je bio terorizam, terorizam protiv svih nas", rekao je Šolc novinarima nakon što je položio cveće na mesto napada u znak sećanja na žrtve, prenosi Rojters.

Napad, za koji policija veruje da ga je izveo osumnjičeni pripadnik Islamske države iz Sirije, podstakao je političke tenzije oko pravila o azilu i deportaciji, kao i nasilnog zločina uoči tri državna izbora sledećeg meseca.

"Moraćemo da učinimo sve što možemo da obezbedimo da oni koji ne mogu i ne smeju da ostanu u Nemačkoj budu vraćeni (u svoju zemlju) i deportovani", rekao je Šolc.

Vlasti su još prošle godine planirale da osumnjičenog za napad nožem u petak, 26-godišnjeg Sirijca, deportuju u Bugarsku, ali deportacija je bila neuspešna, jer muškarac nije bio u svom izbegličkom smeštaju kada su vlasti pokušale da sprovedu meru, navodi se u izveštajima.

Kako je Špigel pisao, na zabavi u petak uveče povređeno je osam osoba, od kojih četiri teže. 

Osumnjičeni 26-godišnji Sirijac Isa al H. nalazi od sinoć je u pritvoru, zbog sumnje na ubistvo i zbog optužbi za pripadnost terorističkoj grupi "Islamska država", koja je, prema pisanju Špigela, preuzela odgovornost za napad i objavila snimak u nedelju za koji se navodi da se vidi počinilac. 

Još nije jasno kada je snimak snimljen i da li je osumnjičeni počinilac napada.