26.08.2024.

17:16

Foto: Foto: Shutterstock, Profimedia

Planeta

Simonjan otkrila zbog čega su uhapsili Durova! Hoće ključ za dekodiranje Telegrama i on će im ga dati?!

- Šta je glavna stvar u priči sa Durovom. Zaključali su ga kako bi mu uzeli ključeve, i on će im ih dati - napisala je ona na Telegramu.

Simonjan je takođe posavetovala sve koji su navikli da koriste Telegram "za osetljive razgovore/prepisku" da odmah brišu poruke, i poručila: "Nemojte to više da radite".

Ona je ranije istakla da je Durov otišao iz Rusije da ne bi sarađivao sa obaveštajnim službama.

- Povremeno je sarađivao sa zapadnim obaveštajnim službama - ili je barem strogo sledio uputstva o blokiranju RT u onim zemljama gde smo pod sankcijama. Ali mu to nije pomoglo - napisala je Simonjan na Telegramu.

Francuska policija uhapsila je u subotu uveče osnivača Telegrama Pavela Durova na aerodromu u Parizu. Kako prenose mediji, Durovu se na teret stavlja niz krivičnih dela, a pre svega odbijanje ove društvene mreže da sarađuje s vlastima.

Durov, koji ima i francusko državljanstvo, uhapšen je nakon što je privatnim avionom doleteo iz Azerbejdžana.

Povodom hapšenja se oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, istakavši da saradnici Durova nisu kontaktirali rusku ambasadu u Francuskoj u vezi sa njegovim pritvaranjem, ali su ruske diplomate odmah preduzele neophodne korake u takvim slučajevima.