26.08.2024.

19:00

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Zelenski traži dozvolu da sruši Moskvu i Sankt Peterburg! Gardijan otkrio plan Kijeva da prisli Putina na pregovore!

Prema rečima „visokih zvaničnika u Kijevu", „demonstracioni napad" korišćenjem anglo-francuskih krstarećih raketa mogao bi da pokaže ruskom rukovodstvu da su vojna postrojenja koja se nalaze neposredno u blizini Moskve pod pretnjom direktnih napada.

Neimenovani visoki zvaničnik ukrajinske vlade smatra da bi Rusija razmatrala pregovore samo ako veruje da bi Ukrajina mogla „ugroziti Moskvu i Sankt Peterburg".

Međutim, takva „strategija visokog rizika" još nema podršku SAD, navodi se u publikaciji.

Krstareće rakete Storm Shadov su već u Ukrajini. Zašto su opasni i koji je njihov domet leta?

Kako se navodi u publikaciji, Ukrajina je tražila dozvolu da koristi Storm Shadov protiv ciljeva u Rusiji „mesecima", ali još uvek nije imala mnogo uspeha. Ipak, raste uverenje da glavna nada Kijeva leži u kontranapadu, navodi se u materijalu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio je 12. avgusta u svom telegram kanalu da je naložio Ministarstvu odbrane i diplomatama da mu predoče spisak radnji koje su neophodne da se od partnera dobije „dozvola za korišćenje oružja dugog dometa za zaštitu teritorije".

Istog dana, britanski list The Telegraph pisao je da London nije dozvolio Kijevu da koristi rakete Storm Shadov tokom napada na oblast Kursk. Izvor u britanskoj vladi rekao je za publikaciju da se pozicija zemlje nije promenila: oprema koja je dostavljena Ukrajini je „namenjena za odbranu".

Tajms je kasnije izvestio da Britanija čeka odobrenje SAD pre nego što je Ukrajini dala zeleno svetlo da upotrebi Olujnu senku za napad na Rusiju. Prema pisanju publikacije, Vašington zapravo blokira želju Londona da Kijevu da takvu dozvolu.

Iako Britanija želi Ukrajini dati slobodu da koristi oružje dugog dometa, za to je potreban konsenzus njenih saveznika, uključujući Sjedinjene Države, Francusku i još jednu zemlju NATO-a, napominje The Times. Vladin izvor je u razgovoru za izdanje naglasio da London ne krivi Vašington za kašnjenje, pošto za takve odluke treba vremena.

Ofanziva Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti počela je u noći 6. avgusta i od tada se vode borbe u regionu. U tom kontekstu, Ministarstvo odbrane redovno izveštava da ruske oružane snage „nastavljaju da odbijaju pokušaj invazije" ukrajinskih trupa. U regionu je uveden federalni režim za vanredne situacije i proglašena je protivteroristička operacija (CTO).