27.08.2024.

07:00

Foto: Foto: Shutterstock, Profimedia

Planeta

Šok predlog Putinu! Odmah pohapisiti Francuze i razmeniti ih za Durova! Samo tako će osloboditi tvorca Telegrama!

- Ovo nije slučajno, svi razumemo da je Pavel Durov nije prihvatio zahteve obaveštajnih službi različitih zemalja za saradnju i, najverovatnije, pritvor je povezan sa ovim. Očigledno, u Francuskoj žele da ga pod pritiskom nateraju da sarađuje sa vladinim organizacijama i to ne samo iz Francuske - rekao je Žikov za RTVI.

Prema ekspertu, postoje dva glavna scenarija za razvoj događaja: ili će Durov dobiti uslovnu kaznu ili novčanu kaznu, ali će morati da počne da sarađuje, ili će biti godimama zatvoren. Zikov je upozorio da bi hapšenje Durova moglo da izazove ogorčenje među profesionalcima u industriji i da bi u velikoj meri narušilo poverenje startapova i investitora kako u samoj Francuskoj tako i u EU u celini.

- Ispostavilo se da je držanje sedišta servisa sa UGC sadržajem u Evropi ili Francuskoj postalo opasno. Zašto je ovo uticalo samo na Durova? Zašto se ovo ne odnosi na VhatsApp, Signal, Discord i druge popularne instant mnesindžere (messengere)? Oni rade potpuno isto što se tiče sadržaja i rade s tim kao Durov, ali, kao što vidimo, Zakerberg i drugi osnivači servisa nisu pritvoreni. Verovatno zato što su državljani SAD. Ili najverovatnije zato što sarađuju sa obaveštajnim službama - tvrdi Žikov.

Predsednik Udruženja je podsetio da je Durov ranije optužio VhatsApp da koristi bekdor (veštački defekt u algoritmu programa koji omogućava neovlašćen pristup podacima - primedba urednika ) na zahtev obaveštajnih službi, koje su zahvaljujući tome mogle da čitaju poruke korisnika.

Pritvor bi mogao da otkrije mnogo zanimljivosti o strukturi Durovljeve kompanije, smatra Žikov. Ekspert navodi da će biznismenu biti oduzet telefon i da će se proučiti njegova prepiska.

- Najverovatnije će Rusija najaktivnije braniti Pavela, odnosno zemlju od koje se on distancirao, pokušavajući da postane građanin sveta i pokazujući da nema nikakve veze sa Rusijom. Još jednom ćemo videti kako je građanin sveta doživeo potpuni fijasko, a štiti ga upravo ta država od koje se ogradio - predvideo je Žikov.

On je dodao da za oslobađanje Durova Rusija treba da dopuni fond za razmenu sa nekim iz reda visokorangiranih građana Francuske.

- Bez toga će biti teško bilo šta uraditi - zaključio je stručnjak.

Podsetimo, Durov je priveden 24. avgusta uveče na pariskom aerodromu Le Burže, gde je privatnim avionom doleteo iz Azerbejdžana, u pratnji telohranitelja i neimenovane žene. Francuske vlasti, sa kojima je biznismen odbio da sarađuje u oblasti otkrivanja podataka, navodno nameravaju da ga optuže za zločine počinjene korišćenjem Telegrama, uključujući trgovinu drogom i distribuciju dečje pornografije.