26.08.2024.

21:00

Foto: EPA/SAYED MUSTAFA

Planeta

NATO baza u Nemačkoj danima bila pod uzbunom! Ruski diverzanti su u okolini, spremaju pakao!

Jedna strana obaveštajna služba dala je "ozbiljne indikacije" pripremnih radnji za verovatni ruski akt sabotaže protiv baze NATO, koji bi verovatno uključivao upotrebu dronova, prenosi Politiko, pozivajući se na pisanje nemačkog lista Tagešspigel.

U vazdušnoj bazi Zapadnog odbrambenog saveza u Severnoj Rajni-Vestfaliji na snazi je drugi najviši nivo bezbednosti.

Po dobijanju informacija, većina osoblja je poslata kućama kako bi se potencijalni rizik sveo na minimum, ali vazdušni saobraćaj nije prekinut i nastavio je da funkcioniše normalno. 

S obzirom na to da nije bilo incidenata u vazduhoplovnoj bazi, nivo bezbednosti je u međuvremenu sveden na prethodni nivo. 

Oko 1.600 ljudi radi na aerodromu, gde se nalaze specijalne letelice koje se trenutno koriste prvenstveno za nadgledanje vazdušnog prostora u istočnom krilu NATO-a, rekao je portparol odbrambenog saveza. Radar baze je u stanju da locira i identifikuje druge avione na dometu većem od 400 kilometara. 

Porast nivoa uzbune usledio je nakon niza pretnji sabotažama u Nemačkoj. Pre dve nedelje, baza Gajlenkirhen i još jedna vojna baza u blizini aerodroma u Kelnu bile su privremeno zatvorene pošto su vlasti istraživale moguću sabotažu snabdevanja vodom. 

Vazdušna baza Keln-Van je glavno transportno čvorište za ukrajinske vojnike obučene u Nemačkoj.
Ranije, u junu, ruski saboteri su zapalili fabriku metala koja pripada odbrambenom preduzeću "Diehl" u Berlinu. Prema zapadnim bezbednosnim zvaničnicima, cilj diverzanata je bio da ometaju isporuke kritičnog oružja i municije u Ukrajinu.