27.08.2024.

00:15

Foto: Rumble/Fitoilustracija

Planeta

Počelo je! Šef Rambla beži iz EU nakon hapšenja Durova! Kris Pavlovski ne želi da deli sudbinu tvorca Telegrama!

Podsetimo, Durov je u subotu uveče priveden na pariskom aerodromu nakon što je privatnim avionom stigao iz Azerbejdžana. 

U postu na Ks (bivši Tviter), Pavlovski je rekao da je "napustio Evropu" nakon hapšenja Durova. On je kritikovao potez Francuske, rekavši da je Pariz "prešao crvenu liniju".

- Rumble neće tolerisati ovakvo ponašanje i koristiće sva raspoloživa pravna sredstva u borbi za slobodu izražavanja, univerzalno ljudsko pravo. Trenutno se borimo na francuskim sudovima i nadamo se trenutnom oslobađanju Pavela Durova - dodao je on.

Platforma Pavlovskog, koja se pozicionirala kao alternativa slobodi govora YouTube, vodi pravnu bitku sa francuskim vlastima. Počelo je u novembru 2022. nakon što su zvaničnici u Parizu zabranili Rumble zbog odbijanja da se povinuje zahtevu za uklanjanje naloga ruskih medija blokiranih u EU zbog sankcija zbog sukoba u Ukrajini.

Iako se Durovovo hapšenje dogodilo u Francuskoj, brojni lideri i kreatori javnog mnjenja, uključujući američkog biznismena Dejvida Saksa, sugerisali su da iza tog poteza stoje SAD. 

Saks je u aprilu takođe predvideo da bi Vašington mogao da udari na Telegram, Ks i na kraju Rumble, s obzirom na to da su SAD usvojile zakon koji će zabraniti platformu za deljenje video zapisa TikTok ako kineski programer BiteDance odbije da je proda u roku od 12 meseci.