27.08.2024.

09:46

Foto: Informer/shutterstock

Planeta

Totalni preokret! Pojavila se nova anketa u SAD, Kamala ili Tramp - brojke su jasne!

To je preokret od 56% šanse bivšeg predsednika Donalda Trampa da pobedi kada je predsednik Džo Bajden bio na listi. Model sada daje Trampu 45% šanse.

Prognoza je ažurirana kako bi se videlo kako stoje stvari nakon što je nezavisni kandidat Robert F. Kennedi Jr. suspendovao svoju kampanju i dao podršku Trampu.

Iako je Kamala Haris postigla određeni zamah, analitičari kažu da trka ostaje konkurentna. Skot Tranter, direktor za nauku o podacima za DDHK, rekao je:

- Nijedan štab ne može noćas lako zaspati misleći da su ispred ili da imaju prednost.

Prema prognozi, Harisova vodi u nacionalnom anketnom proseku za skoro 4 boda nakon što je zaostajala za 2 kada se prvi put pridružila trci. Njene šanse su se poboljšale u svakoj od sedam ključnih država na bojnom polju, ali posebno u Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu.

Što se tiče izbornih trka, The Hill/DDHK kaže da GOP, tj republikanci imaju 67% šanse da osvoje Senat sa predviđenom većinom od 51-49. To je manje od od 78% šansi kada je Bajden bio u trci.

- Možemo empirijski reći da je prelazak sa Bajdena na Harisa pomogao šansama demokrata na predsedničkom nivou, možda malo na nivou Senata - rekao je Tranter.

- Republikanci su svakako i dalje favorizovani - dodao je on.

U Predstavničkom domu republikanci imaju 56% šanse da zadrže većinu sa predviđenih 215 mesta. Imali su 78% šanse kada se Bajden kandidovao.