Autor: Informer.rs

27.08.2024.

13:50

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Lavrov zalepio šamar Zapadu! Menjamo nuklearnu doktrinu, Treći svetski rat nije samo evropski problem!

- Amerikanci te razgovore o Trećem svetskom ratu jasno povezuju kao nešto što, ne daj Bože, ako se to ostvari, može da utiče isključivo na Evropu... I u ovoj situaciji je verovatno veoma važno da shvatimo da imamo svoju doktrinu, uključujući doktrinu upotrebe nuklearnog oružja, koja se, inače, sada razjašnjava, a koju američki zvaničnici veoma dobro znaju - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa šefom jemenskog ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da bi Rusija mogla da unese izmene u svoju nuklearnu doktrinu usred razgovora o mogućnosti snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja.

Prema njegovim rečima, razvijaju se nuklearne eksplozivne naprave ultra male snage, a u stručnim krugovima na Zapadu postoje ideje da bi takvo oružje moglo da se koristi i u tome nema ničeg posebno strašnog.

U junu je specijalni pomoćnik američkog predsednika, viši direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za pitanja neširenja, Pranaj Vadi, rekao za RIA Novosti da će Sjedinjene Države biti srećne zbog odgovora Rusije na predlog za sastanak na kome bi se razgovaralo o Novom START-u podnet 2023.

Informer

 

Početkom juna 2023. godine, kao kontramera prema Novom START ugovoru, Vašington je najavio prestanak prenosa informacija Ruskoj Federaciji o statusu i lokaciji njenog strateškog naoružanja obuhvaćenog ugovorom, ukinuo vize izdate ruskim stručnjacima za inspekciju.

Prema Novom START ugovoru i najavio odbijanje izdavanja novih.

Osim toga, SAD su objavile prestanak davanja Ruskoj Federaciji telemetrijskih informacija koje utiču na lansiranja američkih ICBM-a i balističkih projektila lansiranih sa podmornica.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov izjavio je da je povratak Ruske Federacije implementaciji novog START ugovora moguć samo ako SAD napuste svoj neprijateljski kurs prema Moskvi – „jasno je da je to još daleko.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov je napomenuo da je dijalog o kontroli strateškog naoružanja sa Sjedinjenim Državama nemoguć sve dok Amerikanci ne promene svoju antirusku politiku.