27.08.2024.

19:30

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Kijev sprema "prljavu bombu", NATO dostavio Ukrajini ključne elemente! Šta ako Moskva odgovori nuklearkom?!

Kozjulin je za Info24 istakao kako je nekoliko puta čuo informacije da se istrošeno nuklearno gorivo uvozi u Ukrajinu kako bi se napravila „prljava bomba" i izvršile provokacije „pod lažnom zastavom", ali Kijev do sada „nije odlučio da koristi „prljavu bombu".

Ekspert je dodao da ukrajinska strana pokušava da organizuje provokaciju upotrebom hemijskog oružja ili „prljave bombe" kako bi promenila situaciju na ratištu u Donbasu u svoju korist. Kozjulin je situaciju ukrajinskih oružanih snaga na liniji kontakta nazvao „tužnim".

- Svi očekuju pad poslednjih regiona Donbasa koji su još pod ukrajinskim vlastima, pa je Kijevu potreban scenario koji će preokrenuti šahovsku tablu. Ako nema vojnih uspeha, onda možemo da smislimo neku vrstu provokacije - zaključio je on.

U oktobru 2022. godine, Sergej Šojgu, koji je tada bio na čelu ruskog Ministarstva odbrane, najavio je da bi Ukrajina mogla da sprema provokaciju koristeći "prljavu bombu".

Agencija RIA Novosti je tada tvrdila da je svrha takve provokacije da se optuži Rusija da koristi oružje za masovno uništenje "i time pokrene moćna antiruska kampanju u svetu koja ima za cilj podrivanje poverenja u Moskvu".

Vašington se plašio da je Moskva u jesen 2022. namerno širila informacije o planovima Ukrajine da upotrebi „prljavu bombu" kako bi ove optužbe protiv Kijeva iskoristila za pokrivanje sopstvenog nuklearnog udara.

Ono što je za Kijev i Zapad noćna mora jeste mogućnost da Rusija detonira nuklearnu bombu kao demonstracija sile.

U junu 2024. godine general-potpukovnik Igor Kirilov je rekao da rusko vojno resor ima operativne informacije o uvozu istrošenog nuklearnog goriva i hemijskog otpada u Ukrajinu, koji se može koristiti za stvaranje „prljave bombe".

- Glavni putevi snabdevanja su organizovani preko Poljske i Rumunije. Istovremeno, organizaciona, logistička i finansijska pitanja lično nadgleda šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Ermak" -rekao je Kirilov.