27.08.2024.

19:58

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Ovo je noćna mora Zapada, a sada je Lavrov to i potvrdio! Rusija menja pravila o nuklearnom oružju...

Lavrov je kazao da se ruska doktrina upotrebe nuklearnog oružja trenutno razrađuje, te da je Amerika upoznata sa time.

- Amerikanci razgovore o trećem svetskom ratu jasno povezuju sa nečim što, ne daj Bože ako se to ostvari, može da utiče isključivo na Evropu... I u ovoj situaciji je verovatno veoma važno da shvatimo da imamo svoju doktrinu, uključujući doktrinu upotrebe nuklearnog oružja, koja se, inače, sada razrađuje, a za koju američki zvaničnici veoma dobro znaju - rekao je Lavrov.

On nije otkrio detalje o novoj doktrini, ali se veruje da će Rusija uvrstiti i preventivni nuklearni napad kao mogućnost. Sadašnja ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu atomskog oružja samo u slučaju da je Rusija napadnuta tom vrstom naoružanja ili ako je postojanje same zemlje dovedeno u pitanje. To znači da Moskva sada nema zakonsku mogućnost da prva upotrebi nuklearno oružje.

Ta pravila, međutim, ne važe za Ameriku. Ta zemlja ima zakonske osnove za izvođenje "preventivnog nuklearnog udara". To znači da kad Vašington oceni da postoji velika pretnja po SAD ili po njene interese, atomska bomba može biti upotrebljena preventivno da Amerika ne bi bila napadnuta.

Nešto slično, prema rečima stručnjaka, Rusija namerava da uvrsti u svoju nuklearnu doktrinu.

- To ne znači da će ruski predsednik Vladimir Putin početi da baca atomske bombe po svetu, već šalje signal Zapadu da je Rusija u mogućnosti da uradi isto što i SAD. Doktrina će verovatno biti izmenjena tako da ti preventivni udari budu precizno definisani, te da ne mogu biti upotrebljeni u bilo koju svrhu - kažu stručnjaci.

Zapad je u problemu

Lavrov je kazao da zahtevi Ukrajine da Zapad dozvoli korišćenje britanskih projektila "storm šedou" za napade na Moskvu i Sankt Peterburg predstavljaju ucenu.
- Ovo je pokušaj Zapada da se pretvara da želi da izbegne preteranu eskalaciju, ali u stvari to ne želi. Mislim da je Zapad u nevolji, to je već svima očigledno - istakao je Lavrov.