Autor: Informer.rs

28.08.2024.

13:20

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Zelenski se igra raketama?! Ukrajina testirala domaće naoružanje, svet panično gleda u Kijev!

Ukrajinski lider je to saopštio na konferenciji za novinare u utorak.

- Kakvi su još događaji u Ukrajini? Mislio sam da je prerano govoriti o tome, ali... bio je pozitivan test prve ukrajinske balističke rakete. Čestitam našem vojnom proizvodnom kompleksu na ovome - rekao je on.

Zelenski je odbio da pruži bilo kakve dodatne detalje, tehničke specifikacije, pa čak ni naziv oružja, ali je rekao da želi da javnost „zna i ceni domaće proizvođače odbrane koji rade 24/7“.

Saopštenje je usledilo nakon što je Kijev tvrdio da je koristio raketni dron Paljanica protiv ruskih ciljeva.

Iako su mnoge specifikacije tog projektila takođe tajne, ukrajinski zvaničnici su rekli da se lansira sa zemlje i ima domet do 700 km.

Ukrajina se i dalje u velikoj meri oslanja na raketne sisteme koje isporučuje Zapad, kao što su HIMARS i ATACMS koje su dizajnirali SAD u svojoj borbi sa Rusijom.

Informer

 

Međutim, uprkos ponovljenim molbama Kijeva, zapadne zemlje ga i dalje sprečavaju da upotrebi svoje oružje za napad na većinu ciljeva na međunarodno priznatoj ruskoj teritoriji.

Portparol Pentagona Patrik Rajder potvrdio je u utorak da Ukrajina može da koristi američku bezbednosnu pomoć da se „odbrani od prekograničnih napada, drugim rečima protiv vatre“, ali ništa više od toga.

Vašington je dozvolio Kijevu da izvede takve napade krajem maja kako bi se suprotstavio ruskoj ofanzivi u oblasti Harkov, za koju je Moskva rekla da je imala za cilj uspostavljanje „sanitarnog kordona“ za zaštitu civila od ukrajinskih napada.

Trenutni stav Zapada o Ukrajini koja koristi oružje dugog dometa stranog dometa za udare duboko u Rusiju izgleda kao „ucena“ prema ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

„To je pokušaj da se stvori utisak da Zapad želi da izbegne preteranu eskalaciju, ali u stvari je ovo varka... Ponovićemo da je igranje vatrom... veoma opasna stvar za odrasle kojima je poverena nuklearna energija. oružje u jednoj ili drugoj zapadnoj zemlji“.