Autor: Informer.rs

28.08.2024.

11:45

Foto: Printscreen/shutterstock

Planeta

(VIDEO) Horor na Mediteranu! Španski policijski čamac bukvalno "pregazio" plovilo sa migrantima!

Incident se dogodio u nedelju kada se čamac sa četiri osobe približio španskoj polu-eksklavi Melilja.

Činilo se da video prikazuje veći, moćniji patrolni čamac Civilne garde kako skreće prema gumenjaku Zodiac, praveći nekoliko manevara pre nego što je preleteo preko vrha čamca, nakon čega je jedna osoba ispala iz malog plovila.

Obraćajući se španskim medijima, policija je rekla da niko nije povređen i dodala da su oni na čamcu pokušavali da neregularno uđu u Španiju.

Marokansko udruženje za ljudska prava saopštilo je da je policija u Maroku takođe potvrdila da nije bilo smrtnih slučajeva u incidentu.

U postu na društvenim mrežama koji opisuje špansku intervenciju kao "nasilnu i opasnu" navodi se da im je izvor rekao da su četvorica u čamcu bezbedna i da su uhapšeni.

U kasnijem ažuriranju dodaje se da su predatia marokanskim zvaničnicima.

- Ipak, do danas nije otvorena nikakva istraga na španskoj strani - navodi se.

U utorak je nevladina organizacija Solidari Vils sa sedištem u Melilji ponovila poziv Španiji da otvori istragu, u izjavi u kojoj se traži „detaljno objašnjenje“ akcija Civilne garde, koje patroliraju španskim lukama, putevima i granicama.

Levičarski političari u Španiji takođe su počeli da se bave, pozivajući ministra unutrašnjih poslova Fernanda Grande-Marlaska da se pozabavi incidentom.

- Ono što smo videli u Melilji je sramota i potpuno neprihvatljivo - rekla je Aina Vidal, portparol levičarskog saveza Sumar, novinarima u utorak.