28.08.2024.

18:30

Foto: reuter/shutterstock

Planeta

NATO i Ameri su u Ukrajini doživeli prvi veliki poraz, sve što su posali Kijevu, Rusi su uništili kao od šale!

 On podseža da su žrtve ruske vojske i višecevni raketni bacači HIMARS i krstareće rakete Storm Šadov i borbena oklopna vozila Bredli, tenkovi Amrams, mobilni raketni sistemi Džavelin...

- Naprosto, ne postoji nijedno oružje koje je isporučio NATO a koje bi zaustavilo Rusiju - istakao je on.

Podsetimo, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je SAD i NATO da su direktno uključeni u sukob u Ukrajini.     

Bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa iinspektor UN za oružje u Iraku Skot Riter ocenijuje da su mali izgledi da će Moskva sada poći na pregovore povodom sukoba u Ukrajini.

- Rusija shvata da dešavaja na frontu idu u njenu korist, da je strateška superiornost u ovom sukobu na njenoj strani. Ona postaje sve jača, dok Ukrajina slabi. Ali, Rusija je takođe svesna da bi ovaj sukob u svakom trenutku mogao da izmakne kontroli, s obzirom na političko ulaganje Zapada u ukrajinsku pobedu koja se neće desiti - smatra Riter.

Po Riterovoj proceni, Rusija razmišlja kako da svoju Specijalnu operaciju privede kraju,  ne provocirajući zapadnjački ego kako bi izbegla nepotrebnu eskalaciju.

Iako i alijansa i SAD, navodi Riter, poriču svoju umešanost u invaziju na Kursku oblast, do nje jednostavno nije moglo doći bez značajnijeg učešća NATO i SAD:

- To je invazija na Rusiju u ime NATO. A, upravo je upad u Kursku oblast stavio tačku na pregovore. Sada je moguća samo ruska strateška pobeda nad Ukrajinom. Ta pobeda će se desiti po ruskom rasporedu. Rusija neće žuriti i uzalud žrtvovati svoje ljude - mišljenje je američki ekspert.

Riter posebno ukazuje da se Rusija nije upecala na kursku udicu. 

- Nije preusmerila značajne snage sa drugih frontova prema Kursku, a istovremeno i dalje uspešno deluje na Donbaskom frontu. Rusi su na ivici velike pobede u Donbasu i u Zaporoškoj oblasti, a Oružane snage Ukrajine na ivici kolapsa. Ovo znači da im se odbrana ruši, da nemaju na šta da se oslone, pa su na ivici očaja - analizira Riter.

On dodaje da postoje priče da će Ukrajina narediti snagama koje su joj preostale u Donbasu da se bore do poslednjeg čoveka kako bi zadržavale Rusiju i dalje vremena Kijevu da utvrdi odbrambenu liniju na zapadnoj obali Dnjepra. 

- Sada smo svedoci strateške pobede Rusije, a Ukrajini je ponestalo opcija jer je bacila svoje strateške rezerve u pogrešni ratni gambit u Kurskoj oblasti". Ukrajinski gambit je počeo 2008. godine, kada je Ukrajina pozvana u NATO. To je bio deo opšte strategije osmišljene da tu zemlju pretvori u instrument za slabljenje Rusije - jasan je Riter.

Zapad, smatra on, počinje da se budi sa činjenicom da mu je taj plan propao. 

- Moraće da odustane ili da se obračuna sa jakom Rusijom, jačom nego što je bila pre početka sukoba. A još inspirisanom pobedom ne samo nad Ukrajinom, već i nad kolektivnim Zapadom".