28.08.2024.

19:30

Foto: EPA

Planeta

Berlin i London napravili dil kakav se pravi jednom u generaciji, pridružiće im se i Pariz! Ovo iz korena menja pravila igre!

Lideri Britanije i Nemačke složili su se na razgovorima u Berlinu u sredu da rade na "ambicioznom" sporazumu koji pokriva pitanja od odbrane do trgovine, što bi bilo deo obnovljenog odnosa Britanije sa Evropskom unijom. Berlin i London čekaju da im se u dilu kakav se pravi jednom u generaciji pridruži i Pariz!

Starmer je doputovao u Berlin u utorak uveče, u svoju prvu inostranu bilateralnu posetu od preuzimanja vlasti sredinom jula. Lider laburista postao je premijer nakon 14 godina konzervativne vladavine tokom koje je Velika Britanija napustila Evropsku uniju.

On vidi novi sporazum o saradnji kao "priliku koja se pruža jednom u generaciji za radničku klasu u Britaniji i Nemačkoj", jer će produbiti saradnju u nauci, tehnologiji, biznisu i kulturi uz povećanje trgovine.

- Da budemo jasni, rast je misija broj jedan moje vlade. Jasno nam je da je izgradnja odnosa sa našim partnerima ovde u Nemačkoj i širom Evrope ključna za postizanje ovoga - rekao je Starmer.

Ali Starmer je odbacio ponovno pridruživanje evropskom jedinstvenom tržištu, carinskoj uniji i zoni slobodnog kretanja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom .

- Ali to znači bliži odnos na brojnim frontovima, uključujući ekonomiju, uključujući odbranu, uključujući trgovinu - rekao je on.

Šolc je rekao da Nemačka želi da prihvati ovu pruženu ruku.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je uvek bilo neizostavan deo rešavanja velikih pitanja koja utiču na celu Evropu. To se nije promenilo njenim izlaskom iz EU - rekao je Šolc. 

Velika Britanija i Nemačka su u zajedničkoj deklaraciji navele da se nadaju potpisivanju sporazuma o saradnji na vladinim konsultacijama "do početka sledeće godine".

Ministri odbrane rade na novom sporazumu o odbrani, koji će uslediti nakon potpisivanja zajedničke deklaracije o odbrani u julu, rekli su zvaničnici.

Britanija i Nemačka, saveznici u NATO-u i najveći potrošači na odbranu u zapadnoj Evropi, traže načine da prodube odbrambenu saradnju uoči mogućeg smanjenja američke vojne pomoći Ukrajini ako se bivši američki predsednik Donald Tramp vrati u Belu kuću.

Starmer će otputovati u Pariz u sredu uveče da učestvuje na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara. Dan kasnije, u Jelisejskoj palati primiće ga francuski predsednik Emanuel Makron .