28.08.2024.

20:00

Foto: pixabay.com

Planeta

Jedan TV kadar zapečatio sudbinu F-16 u Ukrajini? Kobna greška novinara otkrila lokaciju američkih lovaca!

Isti TV kanal emitovao video prilog o godišnjici smrti do tada najviše medijski forsiranog ukrajinskog pilota. Podsetimo, dva borbena trenažna aviona L-39 su se 25. avgusta 2023. sudarila u Žitomirskoj oblasti tokom borbenog zadatka. Svi su poginulu, među kojima je bio i pilot kodnog imena Juice.

Komandant Vazduhoplovstva Ukrajine Nikolaj Oleščuk objavio je snimak zapadnih lovaca skrivenih u hangarima na zvaničnim izvorima ukrajinske vojske. Ruski vojni eksperti su izvršili analizu i otkrili da je najmanje dva aviona F-16 koje je isporučio NATO raspoređen u zapadnoj Ukrajini.

Identifikovani aerodrom se nalazi u Kolomji u Ivano-Frankovskoj oblasti, skoro 800 km udaljen od linije fronta. Ukrajinska vojska je izgradila betonska skloništa za dragocene zapadne borce. Ranije je na ovom aerodromu bila raspoređena najveća avijaciona grupa Ukrajine.

Otkriće svakako nije iznenađujuće, jer je ovaj objekat ukrajinskog vazduhoplovstva oduvek bio viđen kao najverovatniji dom za F-16 zbog udaljenosti od Rusije i dostupnosti ojačanih hangara za avione.

Različiti izveštaji govore da je Kijev rasporedio svojih prvih 10 aviona u zapadnim regionima zemlje u pokušaju da ih sakrije od ruskih udara.

Međutim, ruski vojni eksperti su upozorili da bi izveštaji glavnih zapadnih medija i „slučajno" procurela lokacija F-16 mogli da imaju za cilj da uveravaju rusku vojsku da su lovci NATO-a raspoređeni u Ukrajini i da neće pokretati operacije sa vojnih aerodroma NATO-a.

Dakle moguće je i namerno skretanje pažnje, a F-16 se mogu sakriti na teritoriji država članica NATO-a i pokrenuti udare NATO projektilima sa vojnih aerodroma NATO-a, što ih tada, prema tvrdnjama Rusa, čini legitimnim ciljevima za ruske udare.

U svakom slučaju usledio je ruski raketni napad na mete u zapadnim regionima Ukrajine, a posebno su prijavljeni udari u Ivano-Frankovsku. Rezultati razornog napada se i dalje su predmet analiza, ali prve informacije govore da su tom prilikom oštećeni ili uništeni NATO lovci u Ukrajini.

Ukrajina je nedavno preuzela prve lovačke avione F-16 donirane zemlji 2023. godine. Ukrajinski predsednik Zelenski moli za ove avione svoje pokrovitelje još od početka eskalacije sukoba u nadi da će tako da preokrene tok rata.

Danska i Holandija prve su odgovorile sa obećanjima da imaju „višak" aviona Lokid Martin F-16. Više od godinu dana kasnije, konačno su ušli u službu ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ukrajina je do pre dve ipo godine imala flotu lovaca iz sovjetskog doba, uključujući Su-24, Su-25, Su-27 i MiG-29. Sovjetske lovce su dobili i od zemalja nekadašnjeg Varšavskog pakta. Ova flota je služila kao protivvazdušna odbrana Ukrajine više od dve decenije. Koliko ih je tačno preživelo drži se u strogoj tajnosti, ali se široko veruje da ih nema više od 40.

Nedavno isporučeni F-16 su možda za nijansu moderniji u poređenju sa ostatkom ukrajinske flote, ali ostaje da se vidi kakav uticaj mogu imati na tako iscrpljenom vazduhoplovstvu i s obzirom na značajan nedostatak kvalifikovanih pilota.

Verovatno će F-16, koji su već decenijama u upotrebi, biti korišćeni za presretanje ruskih raketa, ali i za napade na rusku protivvazdušnu odbranu, a moguće i za napad na ruske kopnene trupe raketama vazduh-zemlja