Autor: Informer.rs

28.08.2024.

18:40

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Rusi planiraju sabotažu?! Ako ovo urade Evropa je u ozbiljnom problemu!

Ovo je upozorenje koje je javnosti poslala norveška kontraobaveštajna agencija, ali i druge evropske zemlje, prenosi Rojters.

Na sastanku iza zatvorenih vrata koji je organizovala norveška kontraobaveštajna služba PST, predstavnici Norveške, Nemačke, Belgije, Holandije, Finske, Švedske i Islanda razgovarali su o rizicima ruske špijunaže i sabotaže.

Beate Gangos, šef norveške kontraobaveštajne službe, naglasila je da Rusija predstavlja ključnu pretnju za norveški energetski sektor.

"Kada govorimo o sabotaži, govorimo o Rusiji", rekla je ona. Norveške bezbednosne službe su ranije istakle opasnost od mogućih napada na naftni sektor u zemlji.

Tokom nedavnog sastanka, bezbednosne službe sedam evropskih zemalja su takođe upozorile Norvešku na pretnju koju Rusija predstavlja njenoj kritičnoj energetskoj infrastrukturi.

Sinan Selen, potpredsednik nemačke Savezne kancelarije za zaštitu ustava, istakao je da se pretnja ne tiče samo Norveške, koja je ključni snabdevač energentima u regionu, već i cele Evrope.