29.08.2024.

07:45

Foto: Reuters

Planeta

"Na periferiji su primećeni i oni"! Ključni ukrajinski grad broji sate do odlučujuće bitke, na snazi dramatično naređenje!

- Trenutno je u gradu Pokrovsku ostalo 38.000 ljudi, uključujući oko 1.900 dece - rekao je guverner Donjecka Vadim Filaškin u izjavi za Telegram. On je napomenuo da je grad imao više od 80.000 stanovnika pre nego što je počeo rusko-ukrajinski rat u februaru 2022.

Filaškin je dodao da međunarodne organizacije i volonteri pomažu u evakuaciji ljudi iz Pokrovska i obližnjih naselja, gde su vlasti pre nedelju dana proglasile obaveznu evakuaciju.

On je takođe napomenuo da će banke u gradu nastaviti sa radom do kraja nedelje, a od ponedeljka će ostati funkcionalni samo bankomati.

Informer

Ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija objavilo je obaveznu evakuaciju Pokrovskog okruga u Donjecku, posebno gradova Pokrovsk i Rodinske, zajedno sa 12 sela.

Pokrovsk je postao ključni front u tekućem ratu, a Moskva redovno preuzima kontrolu nad naseljima tokom svoje ofanzive.

Ranije u sredu, Rusija je tvrdila da je zauzela naselje Komišivka, koje se nalazi oko 23 kilometra jugoistočno od Pokrovska.