29.08.2024.

09:25

Foto: Tanjug/AP

Planeta

"Lukavo!" Šok preokret kod Pokrovska! Rusi primetili zamku - brzi kolaps ukrajinskih snaga uopšte nije slučajan?!

Ruski publicista i vojni istoričar Norin sugerisao je da Ukrajina ne šalje dodatne rezerve u Pokrovsk, već ih baca u novu ofanzivu u ruskoj Kurskoj oblasti.

Poznati ruski vojni bloger Jurij Podoljaka sugeriše da Ukrajina, "puštajući" ruske trupe u Pokrovsk i Selidovo, priprema udar na bokove ruske armije koja ovde napreduje: glavni udar sa severa na Očeretino kojes u Rusi nedavno zauzeli i sekundarni udar sa juga.

Podoljaka smatra da će Oružane snage Ukrajine, ako uspeju da prodru 10-15 kilometara, preseći rusku logistiku u pravcu Pokrovskog i srušiti front.

"Sumnju podgreva i brzo povlačenje Oružanih snaga Ukrajine (na području Pokrovska, Mirnograda, Novogrodovke, Selidova i Ukrajinska) da svim pozadinskim snagama, a istovremena istrajnost u držanju Karlovke i oblasti Nevelskog (što je izuzetno važno za neprijatelja samo ako već planiraju napad svojih rezervi sa severa na Očeretino i dalje na jug)“, napisao je Podoljaka.

Informer

Ruski mediji podsećaju da postoje verzije brzog napredovanja ruskih trupa u pravcu Pokrovskog i van okvira ukrajinskog "lukavog plana", a koje su zasnovane na malo realnijoj logici.

Najčešći scenario koji se spominje je da je ukrajinska komanda, odlučivši da "igra all-in", poslala svoje glavne i borbeno najspremnije rezerve na Kurski front i sada Oružane snage Ukrajine jednostavno nemaju dovoljno snage da zaustave napredovanje ruske vojske na Pokrovskom pravcu gde su Rusi koncentrisali svoje glavne rezerve.

Ukrajinski analitičari navode i haos u rukovođenju jedinicama Oružanih snaga Ukrajine na Pokrovskom pravcu i da komanda ne zna pravo stanje na ratištu.