Autor: Informer.rs

29.08.2024.

14:00

Foto: EPA

Planeta

Katastrofalni propust NATO države! Holandsko ministarstvo odbrane u rasulu zbog ove greške!

Neodređeni problem je prvi put otkriven u utorak uveče na vojnoj mreži. Holandski nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC) nije mogao da kaže da li je prekid bio izazvan sajber napadom.

- Doživljavamo prekid u jednoj od naših mreža u ministarstvu odbrane i to je mreža koju koriste i drugi delovi holandske vlade - rekao je portparol Ministarstva odbrane Laurens Bos za AP u sredu. NCSC je primetio da nije mogao da šalje bezbednosna upozorenja zbog problema sa centrom podataka.

Aerodrom Ajndhoven, koji takođe služi kao vojna instalacija, morao je da prizemlji sve letove u sredu.

Niskotarifni prevoznici Transavia i Rianair otkazali su većinu svojih letova, primoravši neke putnike da idu autobusima 150 km južno do Brisela u Belgiji.

- Uopšte nema vazdušnog saobraćaja i imamo vrlo malo informacija o uzroku - rekla je portparol aerodroma Judith de Roi medijima.

Holandska obalska straža saopštila je da njihovi telefoni i radio uređaji ne rade.

Informer

 

Holandska nacionalna policija, koja je zadužena za kontrolu pasoša na aerodromima i morskim lukama, takođe je saopštila da su njeni službenici pribegli korišćenju mobilnih telefona i slanju poruka.

Bilo je nejasno da li je „veliki prekid“ usluge mobilne telefonije kod provajdera KPN povezan sa problemom u Ministarstvu odbrane.

Međutim, nisu prijavljeni problemi na najvećem aerodromu u zemlji, Schiphol u Amsterdamu.

Bolnice su takođe izgledale nepromenjene, kao i holandska poreska uprava i nacionalna služba za hitne slučajeve (112).

Prošlog meseca, računarski sistemi širom sveta su se srušili zbog loše bezbednosne ispravke koju je primenila kompanija za sajber bezbednost CrovdStrike.

Procenjuje se da 8,5 miliona sistema koji koriste Microsoft Vindovs nije bilo u stanju da se pravilno restartuje veći deo dana, što je opisano kao najveći IT prekid u istoriji.