Autor: Informer.rs

29.08.2024.

14:30

Foto: wikipedia.org

Planeta

Sukob na nebu! Vatreni okršaj beloruskog i ruskog borbenog aviona!

Beloruski borbeni avion navodno je pokušao da obori ruski dron "šahed" koji je uleteo u vazdušni prostor Belorusije tokom sinoćnog napada na Ukrajinu.

Kijev indipendent prenosi da je to objavila beloruska organizacija Hajun koja prati dešavanja u toj zemlji.

Ukrajinski list navodi da za sada ne može da potvrdi istinitost ove tvrdnje.

Dok su ruski dronovi navodno skrenuli sa kursa ka Belorusiji tokom vazdušnih napada na Ukrajinu u više navrata, ovo bi bio prvi poznati slučaj da je avion beloruskog vazduhoplovstva pokušao da obori jedan od njih.

Prema beloruskom Hajunu, dron je uleteo u Jelski okrug u Homelskoj oblasti oko 3.30 časova po lokalnom vremenu. Nakon što je ušao u beloruski vazdušni prostor, mlaznjak ga je pratio oko 20 minuta.

Najmanje dve eksplozije mogle su se čuti u okrugu Jelsk oko 3.55 časova, a na nebu je bio vidljiv i jak bljesak, saopštila je posmatračka grupa.

- Ovo je verovatno prvi zabeleženi slučaj kada je borbeni avion beloruskog vazduhoplovstva pokušao da uništi pravi vojni cilj na nebu - napisao je Hajun.

Grupa za praćenje nije precizirala konačnu sudbinu drona niti da li su nađeni njegovi ostaci.

Podsetimo, više od 15 eksplozija čulo se u ukrajinskoj prijestonici Kijevu, izjavili su svedoci za TASS.

- Brojne eksplozije dogodile su se u predgrađu prestonice - rekao je jedan od svedoka.

Drugi svedok naveo je da se u okolini Kijeva čulo više od 15 eksplozija, dok treći ističe da su eksplozije odjeknule u severnom delu prestonice.